UE. Câte țări votează la alegerile europene din 2024?

UE. Câte țări votează la alegerile europene din 2024? Sursa foto: Arhiva EVZ

Țări europene precum Norvegia, Islanda și Elveția au respins aderarea la UE, dar participă la Spațiul Economic European și la spațiul Schengen.

Cum s-a format UE

Alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani și permit cetățenilor Uniunii Europene să-și aleagă reprezentanții. De la primele nouă țări care au început înființarea organizației în 1979, aceasta a cunoscut mai multe expansiuni, crescând numărul de țări care participă la aceste alegeri.

Comunitatea Economică Europeană (CEE), precursoarea UE, a fost fondată în 1957 de șase țări: Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Țările de Jos și Republica Federală Germania. Aceste țări au participat la primele alegeri directe pentru Parlamentul European în 1979. Ulterior, alte țări li s-au alăturat:

1973 Danemarca, Irlanda și Marea Britanie

Ne puteți urmări și pe Google News

1981 Grecia

1986 Spania și Portugalia

1995 Austria, Finlanda și Suedia

2004 Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia

2007 Bulgaria și România

2013 Croația

Deși fiecare încorporare este o piatră de hotar istorică, unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Uniunii Europene a fost Brexitul. Marea Britanie, care era membru din 1973, a votat pentru părăsirea UE printr-un referendum în 2016. În mod oficial, Marea Britanie a părăsit Uniunea pe 31 ianuarie 2020 și nu a participat și nu va participa la alegerile europene din 6-9 iunie.

Câte țări formează UE în 2024?

În prezent, există 27 de țări care fac parte din Uniunea Europeană și, prin extensie, care votează la alegerile europene. Statele membre ale Uniunii Europene, cunoscute și ca cele douăzeci și șapte sau UE-27, sunt statele suverane care alcătuiesc organizația menționată.

Aceste 27 de țări diferă unele de altele în numeroase aspecte, cum ar fi istoria, cultura, religia, populația și demografia, geografia, modelul politic și forma de stat, dar toate sunt legate prin angajament politic, economic, juridic, social și cultural care derivă din procesul de integrare europeană asumat de toate aceste ţări în cadrul tratatelor constitutive.

Țări în așteptarea intrării

Există mai multe țări în curs de aderare sau care și-au exprimat intenția de a se alătura UE. Printre acestea, Ucraina a căpătat o relevanță considerabilă în urma evenimentelor geopolitice recente. Ucraina a solicitat oficial aderarea la UE în 2022, un proces care va dura câțiva ani, deoarece implică îndeplinirea unui număr de criterii economice, politice și juridice.

Pe lângă Ucraina, alte țări precum Albania, Serbia, Muntenegru, Moldova, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Turcia se află și ele în diferite etape ale procesului de aderare, alături de potențialii candidați Georgia și Kosovo.

(Articol de Isabel Valle, 20 Minutos; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)