Evenimentul Zilei > Politica > UDMR lansează un atac fără precedent la adresa luptei anticorupţie.
UDMR lansează un atac fără precedent la adresa luptei anticorupţie.

UDMR lansează un atac fără precedent la adresa luptei anticorupţie.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România susţine că în ţara noastră are loc un proces de discreditare a persoanelor, sub masca luptei anticorupţie.

Astfel, UDMR a făcut referire la faptul că dosarul ANRP în care era acuzat şi fostul deputat Markó Attila a fost restituit definitiv la DNA.

'Sub pretextul luptei anti-corupţie, în România are loc un proces de discreditare, iar acest aspect este dovedit foarte clar şi de dosarul pe care Parchetul de pe lângă ÎCCJ l-a retrimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în baza căruia au fost aduse acuzaţii nefondate la adresa lui Marko Attila şi altor 9 persoane. Motivarea Curţii arată clar faptul că, dosarul în baza căruia a fost întocmit rechizitoriul, nu a conţinut documente suficiente, întrucât nu este dovedit că membrii ANRP ar fi supraestimat valoarea terenului', a declarat preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, după ce ÎCCJ a retrimis la DNA dosarul în care Markó Attila şi alte 9 persoane, membri ai ANRP, au fost acuzaţi de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren.

Potrivit preşedintelui executiv al UDMR, în anii precedenţi Markó Attila a fost acuzat pe nedrept, deoarece dosarul întocmit de Parchet nu reflectă realitatea şi nu este întocmit in conformitate cu procedura juridică necesară în astfel de cazuri. El mai spune că Markó Attila nu a fost acuzat de fapte de corupţie în niciunul din dosarele de retrocedare, 'singura lui vină fiind doar calitatea de membru al unei comisii, iar acest fapt a fost interpretat ca abuz în serviciu, fără să se precizeze exact legile care au fost încălcate'.

'Cine va trage la răspundere DNA pentru că a acuzat pe nedrept un om, afectându-i, astfel, într-un mod atât de grav viaţa şi cariera?', a mai spus Porcsalmi Bálint, potrivit Ştiripesurse.

În acelaşi comunicat de presă, deputatul UDMR, Márton Árpád consideră, că decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a restitui la DNA acest dosar, 'pune sub semnul întrebării metodele folosite în lupta anti-corupţie'.

Márton Árpád a punctat faptul că 'UDMR nu pune la îndoială legitimitatea şi necesitatea luptei împotriva corupţiei în România, dar superficialitatea, hărţuielile inutile, nu ar trebui să facă parte din acest proces'.

'Considerăm necesară eradicarea fenomenului corupţiei, dar nu putem fi de acord cu metoda prin care, în lipsa unei anchete şi documentări minuţioase, oamenii sunt stigmatizaţi, arestaţi, fără a avea dreptul la prezumţia de nevinovăţie, deoarece România nu a ratificat această directivă europeană. Ne confruntăm cu o lipsă gravă de separare a puterilor în stat. Parlamentul este singurul for pentru a elabora legi care a fost împuternicit de alegători pentru dezbaterea legilor. Trebuie redat Parlamentului rolul său real, în scopul de a putea efectua o auto-examinare, şi de a putea examina valabilitatea şi acurateţea legislaţiei în vigoare', a spus Marton Arpad.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv marţi restituirea la DNA a dosarului în care fostul deputat Ioan Oltean era acuzat, alături de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP, de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren, prejudiciul fiind de aproape 100 de milioane de lei.

Potrivit deciziei Instanţei supreme, motivul restituirii îl constituie faptul că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit de către DNA, iar neregularitatea rechizitoriului nu a fost remediată la timp de procurori, astfel încât nu se poate stabili obiectul sau limitele judecăţii. În acest dosar erau inculpaţi Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor şi Rotaru Mihai..