Serviciul frontierei de stat din Ucraina a început negocieri cu autoritățile franceze privind achiziţionarea a 22 de nave de patrulare în mările Neagră şi Azov. Declarația a fost făcută de șeful serviciului respectiv, Petro Ţighikal, într-o intervenţie la postul de televiziune Canalul 5.

„Studiem posibile variante pentru consolidarea structurilor noastre navale în Marea Azov. Am efectuat deja lucrări de mentenanţă la mai multe nave şi vedete. Anul trecut, au intrat în serviciu vedete din proiectul UMS-1000 cu caracteristici îmbunătăţite, am reparat nava Donbas, dar acesta este doar începutul”, a afirmat Ţighikal, transmite lyberti.com.

În declaraţia sa, Ţighikal a subliniat că Ucraina doreşte să formeze „grupuri puternice, mobile de nave de patrulare în mările Neagră şi Azov”, care să poată executa atât funcţii de apărare a frontierei, cât şi de contracarare a potenţialelor ameninţări militare.

În cazul în care contractul cu Franţa va fi încheiat, atunci linia de graniţă maritimă a Ucrainei va fi completă acoperită şi apărată, a apreciat el. Oficialul a mai indicat că, pe coasta ucraineană a Mării Azov, au fost construite deja cinci turnuri de observare pentru monitorizarea situaţiei din zonă.