Evenimentul Zilei > International > Ucraina n-are încredere în retragerea rusă. Efective militare sunt menținute aproape de graniță
Ucraina n-are încredere în retragerea rusă. Efective militare sunt menținute aproape de graniță

Ucraina n-are încredere în retragerea rusă. Efective militare sunt menținute aproape de graniță

Ucraina nu are încredere că Rusia intenționează să se retragă din vecinătatea granițelor sale și spune că importante efective militare au rămas pe loc.

Autoritățile de la Kiev susțin că nu toate trupele rusești au fost retrase de la granița cu Ucraina. Aceasta în ciuda asigurărior date de oficialii ruși care au spus că trupele au revenit în bazele permanente.

Trupele Flotei Nordului, ale districtelor militare Sud şi Vest din Federaţia Rusă, care au participat la recenta verificare a pregătirii de luptă, au revenit la bazele lor permanente. Cel puțin așa au raportat, joi, comandanţii respectivelor districte într-o reuniune cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, potrivit Interfax. Este vorba despre trupele mobilizate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, care au provocat o creștere a tensiunilor în această zonă, în ultimele săptămâni.

La aceste exerciţii de „verificare” – potrivit şefului Statului Major al armatei ruse – au participat „peste 300.000 de militari şi 35.000 de echipamente şi tehnică militară, între care 180 de nave şi vedete, precum şi aproximativ 900 de avioane, inclusiv 15 avioane cu rază lungă de acţiune şi 40 de avioane de transport militar”.

Comandantul Districtului militar Vest, Aleksandr Juravliov, a specificat că încă mai aşteaptă sosirea unui eşalon militar cu personal, armament şi echipament militar, care nu a ajuns la destinaţie, după retragere.

Ucraina acuză că n-au fost retrase toate trupele

Deşi comandantul Flotei Nordului, Aleksandr Moiseev, a declarat că toate unităţile din subordinea sa au revenit de la exerciţii la locul de dislocare permanentă, agenţia de presă Interfax a transmis în urmă cu trei zile că două nave mari de desant ale Flotei Nordului – „Aleksandr Otrakovski” şi „Kondopoga” – au rămas în Marea Neagră după exerciţiile desfăşurate în apropierea Crimeii. Aceste nave nu au pornit spre baza lor permanentă.

În acelaşi timp, Şoigu a declarat că tehnica şi echipamentele Armatei a 14-a de forţe combinate care urmează să participe la manevrele strategice de comandă „Zapad-2021”, programate în toamnă rămân în regiunea Voronej. Acestea nu vor fi retrase, deocamdată, la locul lor permanent de dislocare.

Oficialii europeni privesc cu neîncredere spre Rusia

Serviciul pentru frontiera de stat din Ucraina a anunțat pe 28 aprilie că Rusia şi-a retras doar parţial trupele din Crimeea ocupată. Iar cele care au fost mobilizate recent la graniţa de est a Ucrainei au rămas pe loc, conform publicaţiei Ukrainska Pravda.

„În special, au rămas efectivele şi echipamentele militare ruse în taberele amenajate lângă Voronej şi oraşul Boguciar din regiunea Voronej. Acesta din urmă se află la câteva zeci de kilometri de graniţa cu Ucraina”, a declarat şeful Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Serghei Deineko.

Nici în Europa anunțul făcut de oficialii ruși cu privire la retragerea trupelor nu a liniștit pe toată lumea. Ministrul apărării suedez, Peter Hultqvist, consideră că retragerea trupelor ruse la locul lor permanent de dislocare, de la frontiera cu Ucraina şi din Crimeea, nu este decât o „perdea de fum”. Potrivit spuselor sale în regiune au fost lăsate echipamente militare şi o bună parte din materiale, potrivit Interfax, care citează televiziunea suedeză SVT.