Evenimentul Zilei > International > Putin a dat ordin! Trupele rusești revin acasă. S-a demonstrat ce era necesar
Putin a dat ordin! Trupele rusești revin acasă. S-a demonstrat ce era necesar

Putin a dat ordin! Trupele rusești revin acasă. S-a demonstrat ce era necesar

După încheierea exercițiilor miliatre din Crimeea și Marea Neagră, Rusia ordonă revenirea militarilor în bazele permanente începând de vineri.

Rusia a ordonat comandamentului forţelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exerciţiile militare aflate în desfăşurare în Crimeea şi Marea Neagră.

„Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest”, frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat într-un comunicat.

Şoigu a subliniat, totuşi, că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei evoluţii ”nefavorabile” a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO.

Cu toate acestea, declarația lui Shoigu nu a clarificat câte trupe suplimentare au fost mutate în Crimeea, nici nu a indicat dacă toate vor fi trimise înapoi la bazele lor permanente.

În prezent, potrivit NATO, prezența trupelor rusești în zonă este mult mai puternică decât în 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula, scrie Euro News.

Preşedintele Zelenski a promulgat legea privind convocarea rezerviştilor pentru serviciul military

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea, a comunicat miercuri preşedinţia de la Kiev.

Legea, aprobată de parlament în martie, permite o întărire semnificativă a forţelor armate în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia.

„Aceasta va face posibilă suplimentarea rapidă a unităţilor militare ale tuturor forţelor de apărare cu rezervişti, crescându-le astfel semnificativ combativitatea în timpul agresiunii militare”, a transmis preşedinţia de la Kiev.

Marţi, preşedintele Zelenski l-a chemat pe omologul său rus Vladimir Putin să se întâlnească în regiunea Donbas pentru discuţii vizând încetarea conflictului în această zonă şi atenuarea tensiunilor între cele două state vecine.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare ‘provocatoare’ de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat ‘activitatea provocatoare’ a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.