Evenimentul ZileiInternationalUcraina e gata de război. Documentul semnat de Zelenski aruncă întreaga lume în aer

Ucraina e gata de război. Documentul semnat de Zelenski aruncă întreaga lume în aer

Ucraina e gata de război. Documentul semnat de Zelenski aruncă întreaga lume în aer
Ucraina se pregătește intens pentru un război cu Rusia. Preşedintele Zelenski a promulgat legea privind convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea, a comunicat miercuri preşedinţia din Ucraina, transmite Reuters.

Legea, aprobată de parlament în martie, permite o întărire semnificativă a forţelor armate în contextul în care Ucraina este la un pas de război cu Rusia.

„Aceasta va face posibilă suplimentarea rapidă a unităţilor militare ale tuturor forţelor de apărare cu rezervişti, crescându-le astfel semnificativ combativitatea în timpul agresiunii militare”, a transmis preşedinţia de la Kiev.

Marţi, preşedintele Zelenski l-a chemat pe omologul său rus Vladimir Putin să se întâlnească în regiunea Donbas pentru discuţii vizând încetarea conflictului în această zonă şi atenuarea tensiunilor între cele două state vecine.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare ”provocatoare” de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat ‘activitatea provocatoare’ a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre..

Preşedintele Ucrainei îi propune lui Putin o întâlnire în zona de conflict

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat marţi pe omologul său rus, Vladimir Putin, să se întâlnească în zona conflictului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări, transmit agenţiile internaţionale de presă.

„Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean unde războiul continua”, a spus el într-un discurs adresat naţiunii.

„Milioane de vieţi” sunt în joc în cazul unui conflict între Ucraina şi Rusia, a avertizat marţi preşedintele ucrainean adresându-i-se liderului de la Kremlin.

„Preşedintele rus a spus cândva: dacă o luptă este inevitabilă, trebuie să ataci primul. Dar, în opinia mea, fiecare lider trebuie să înţeleagă că o luptă nu poate fi inevitabilă atunci când este vorba despre un război real şi milioane de vieţi, a adăugat Volodimir Zelenski într-un discursul său.


Accesează: