Atenție, părinți. S-a modificat legea care acordă zile libere pentru copii

Atenție, părinți. S-a modificat legea care acordă zile libere pentru copii

De la începutul lunii aprilie 2021 au intrat în vigoare noile modificări, privind acordarea de zile libere, pentru părinții care nu au cine să își lase copiii acasă.

Celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului 147/2020, care acordă zile libere părinților care nu au cu cine să își lase copiii acasă, a suferit mai multe modificări în decursul ultimului an, dintre care, cea mai recentă a intrat în vigoare la 1 aprilie 2021.

Modificările aduse de Guvernul Cîțu corectează vechile prevederi care nu cuprindeau toate cazurile în care unul dintre părinți, puteau rămâne acasă pentru a-și crește copiii. Astfel, acum, indiferent de forma în care funcționează școlile, cursuri online sau prezență restricționată, unul dintre părinți poate depune cerere la angajator, care, atenție, în mod obligatoriu trebuie să acorde aceste zile libere.

Potrivit noilor reglementări unul dintre părinți poate solicita aceste zile libere, plătite de stat, dacă minorul nu a împlinit 12 ani. În plus, unul dintre părinții unui minor sau adult cu dizabilități, care nu a împlinit 26 de ani, poate solicita aceste zile libere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se plătesc aceste zile libere

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul este obligat să îi plătească angajatului, un procent de 75 la sută din salariul de bază, aferent unei zile lucrătoare. Suma astfel rezultată este impozitată în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Astfel, se va aplica un impozit pe venit de 10 la sută, contribuție la pensii de 25 la sută, contribuția la sănătate de 10 la sută și contribuția la șomaj de 2.25 la sută.

Angajatorii trebuie să cunoască faptul că banii pentru acordarea acestor zile libere sunt decontați de Statul Român, în următoarea lună, după ce au fost plătite aceste drepturi salariale. Cererea de decontare se depune la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, alături de alte documente prevăzute de OUG 147/2020.

Decontarea banilor, se face din bugetul asigurărilor de stat, în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii de către angajatul în cauză, dar și și a depunerii documentelor justificative de către angajator.

În cazul în care angajatorul refuză acordarea acestor zile libere, inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Protecția Muncii pot aplica amenzi de până la 20.000 de lei.

Cine nu poate beneficia

În noile prevederi legale se arată că părinţii care doresc să beneficieze de zile libere, nu pot primi aceste zile libere dacă „locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca”.

Astfel, în urma modificărilor, pentru ca părintele să beneficieze de zile libere plătite este necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor trei condiţii:

* copiii să aibă vârsta de până la 12 ani, respectiv vârsta de până la 26 de ani pentru cei cu dizabilităţi şi să fie înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară a cărei activitate a fost limitată sau suspendată; * celălalt părinte să nu beneficieze, la rândul său, de zile libere; * locul de muncă să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.