Republicanii i-au blocat lui Joe Biden proiectul de ajutoare pentru Ucraina și Israel

Republicanii i-au blocat lui Joe Biden proiectul de ajutoare pentru Ucraina și Israel Generalul Valeri Zalujni a fost înlocuit. Ce spune Casa Albă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Demersul lui Joe Biden pentru a oferi un pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari Ucrainei și Israelului a fost blocat de Congresul SUA.

În urma unor negocieri foarte dure, opoziția republicană nu a fost de acord cu noul pachet de ajutor financiar. Aceștia ar fi fost de acord cu inițiativa lui Biden dacă ar fi primit concesii în privința politicii migratorii a SUA.

Republicanii din SUA au blocat solicitarea lui Joe Biden

Joe Biden s-a arătat dezamăgit de rezultatul acestor negocieri, după ce a ținut un discurs în care a explicat importanța ajutorului financiar pentru Ucraina și Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit liderului de la Washington, această decizie este „cel mai mare cadou” oferit președintelui Vladimir Putin și Rusiei.

Acesta a mai avertizat că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, „nu se va opri" și va înainta spre alte teritorii.

Republicanii blochează proiectul lui Joe Biden

Democratul a evocat clar ipoteza unui atac rusesc împotriva unei ţări membre a NATO

Joe Biden a mai spus că un atac asupra unei țări NATO ar duce la intrarea Statelor Unite în război. Administrația de la Washington încearcă să evite o astfel de situație, potrivit The Guardian.

Statele Unite sunt în prezent ţara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a oferit peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022.

Promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este în pericol. Această situație este catastrofală pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a dus la câștigurile teritoriale sperate.

Responsabilii ucraineni insistă că au nevoie de mai multe arme și de bani pentru a trece peste această iarnă.

Negocierile din SUA continuă

Deşi susţin în continuare Ucraina în public, republicanii condiţionează acest ajutor de o înăsprire clară a politicii migratorii. Aceștia fac referire la migranții de la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele democrat a mai spus miercuri că este pregătit pentru „compromisuri semnificative" asupra acestui punct, cu scopul de a obţine sprijinul ambelor camere ale Congresului.

Până la finalizarea acestora, Washingtonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar pentru Kiev, sumă limitată la 175 de milioane de dolari din rezervele executivului. Ajutorul include echipamente de apărare aeriană, rachete şi muniţie de artilerie.