Stoltenberg spune că trebuie să ne așteptăm și la vești proaste din Ucraina

Stoltenberg spune că trebuie să ne așteptăm și la vești proaste din Ucraina Sursa Foto: Volodimir Zelenski, Facebook

Secretarul general al NATO îndeamnă statele membre ale alianței să ajute Ucraina „la bine, dar și la greu”.

Vești proaste sosesc din Ucraina, avertizează Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Situația de pe frontul din Ucraina

Kievul continuă să se apere împotriva ofensivei rusești, mai ales în bătălia de la Avdiivka, după ce contraofensiva ucraineană de astă vară nu și-a atins așteptările.

„Războaiele se desfășoară în etape”, a spus Stoltenberg într-un interviu acordat postului german ARD.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să sprijinim Ucraina atât în ​​vremuri bune, cât și în cele dificile”, a spus el.  „De asemenea, ar trebui să fim pregătiți pentru vești proaste”, a adăugat Stoltenberg, fără a fi mai specifica alte detalii.

Cursa pentru șefia NATO. Tot Stoltenberg? O femeie sau cineva din Europa de Est? Ce șanse are Iohannis

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Contraofensiva de astă vară este incertă și cu rezultate catastrofale

Comentariile sale vin pe măsură ce aliații occidentali dezbat asupra muniției și ajutorului financiar pentru Ucraina și pe măsură ce Moscova își crește numărul militarilor. Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret pentru a crește numărul de soldați cu aproximativ 170.000 și a crescut bugetul de apărare cu 66% pentru următorii trei ani.

Linia frontului s-a mutat puțin în ultimele luni, de la Bakhmut la Avdiivka, în ciuda contraofensivei Kievului din timpul verii, a cărei rezultate nu a atins așteptările. Dar ucrainenii au folosit rachete de croazieră pentru a respinge flota rusă în Marea Neagră și au provocat pagube adânci pe teritoriul Rusiei.

„Sunt victorii mari, chiar dacă nu au reușit să treacă pe linia frontului”, a spus Stoltenberg în interviu. Stoltenberg le-a cerut membrilor NATO să intensifice producția de muniție și a deplâns starea fragmentată a industriei de apărare a Europei: „Nu suntem capabili să lucrăm atât de strâns împreună pe cât ar trebui”. Secretarul îndeamnă guvernele europene să privească dincolo de interesele lor naționale și să vadă imaginea de ansamblu.

Care ar putea fi veștile proaste din Ucraina

O victorie a lui Putin nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, dar ar prezenta și un pericol pentru restul aliaților , adaugă Stoltenberg, citat de Politico. „Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât războiul se va încheia mai repede”.

Fostul consilier al șefului Pentagonului, Douglas McGregor, a dezvăluit că în Ucraina au fost pregătite mai mult de 120.000 de morminte noi în urma eșecului contraofensivei din partea Forțelor Armate ale Ucrainei.

The Eurasian Times raportase pe 25 august că Ucraina a pierdut 40,000 de militari de la începerea contraofensivei, în vreme ce Hindustan Times îl citase pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a declarat că Ucraina a pierdut 66,000 de soldați și 7,600 de „arme grele” (vehicule americane Bradley, tancuri germane Leopard, tancuri britanice Challenger-2, precum și alte tipuri de artilerie și vehicule blindate).

Guvernul de la Kiev neagă existența unor pierderi majore, deși președintele Volodimir Zelenski a demis comandanți, inclusiv pe ministrul Apărării. De la începerea contraofensivei de pe 4 iunie 2023 în oblasturile Herson, Zaporojie, Donețk, precum și peninsula Crimeea, trupele ucrainene au reușit să recupereze 14 sate de sub ocupația rusească.

Rezultatele contraofensivei au fost sub așteptări, iar tancurile de fabricație occidentală au fost distruse. Numeroși soldați ucraineni și voluntari străini au fost uciși sau mutilați din cauza minelor terestre instalate de invadatorii ruși de la începerea invaziei la scară largă din februarie 2022.