Putin crește bugetul militar pentru următorii trei ani

Putin crește bugetul militar pentru următorii trei ani Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime

Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede o creştere cu 66 % a sumelor alocare Apărării în raport cu anul curent.

Vladimir Putin a semnat luni un buget național pentru următorii trei ani. Cheltuielile militare au crescut cu 25%.

Se acordă o sumă record apărării, crescută cu 66%, în contextul prelungirii războiului din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

415 miliarde de dolari pentru 2024

Bugetul semnat de Putin prevede cheltuieli echivalente de 415 miliarde de dolari, cu un deficit estimat la 9,5 miliarde de dolari, scrie AP.

Președintele Vyacheslav Volodin,președintele camerei inferioare a parlamentului, spune că bugetul e destinat finanțării armatei. De asemenea, este menit să diminueze impactul sancțiunilor internaționale asupra Rusiei.

Șomajul scăzut, salariile crescute și cheltuielile sociale sporite ajută Kremlinul să elimine impactul pivotării economiei către război. Analiștii susțin însă că ar putea provoca o problemă pe termen lung. O parte din bugetul Rusiei este secretă, fiindcă Kremlinul vrea să-și țină ascunse planurile militare pentru Ucraina. Potrivit unor jurnaliști independenți, ar fi vorba de aprximativ 39% din cheltuieli federale ce vor fi direcționate către apărare și aplicarea legii.

 

Paradă militară la Moscova, Sursa Foto: Dreamstime

Paradă militară la Moscova, Sursa Foto: Dreamstime

Rusia a plănuit invadarea Ucrainei încă din 2013

Planul Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei a fost aprobat încă de la sfârșitul anului 2008, a declarat istoricul și profesorul Iaroslav Hrițak, de la Universitatea Catolică din Ucraina, într-un interviu acordat postului de radio NV.

„Rusia avea planuri de agresiune militară pe scară largă împotriva Ucrainei cu mult înainte de Maidan [protestele din 2014]. Potrivit surselor mele, surselor colegilor mei care sunt la curent cu această chestiune, acest plan a fost aprobat la sfârșitul anului 2008”, a declarat Hritsak. Rusia a luat în considerare să recurgă la forță militară „de fiecare dată când ucrainenii și-au manifestat poziția activă în ceea ce privește apropierea de Occident și îndepărtarea de Rusia”, a adăugat el.

„Aveam cunoștință despre asta. Spun «noi» pentru că vorbim de experți în Maidan. Am fost avertizați cu mult timp în urmă că invazia era inevitabilă. Îmi amintesc că, la un moment dat, am cerut să mergem în Maidan și să declarăm acest lucru. În plus, există undeva pe YouTube, [exprimat] că Ianukovici nu mai este o amenințare pentru noi, principala noastră amenințare este Putin. Din păcate, evenimentele au confirmat acest lucru”, a spus Hritsak.