Evenimentul Zilei > Actualitate > Ucraina este zguduită de un scandal de corupție care îi vizează liderii
Ucraina este zguduită de un scandal de corupție care îi vizează liderii

Ucraina este zguduită de un scandal de corupție care îi vizează liderii

Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt, inclusiv ministrul adjunct al Apărării, au fost forțați să demisioneze marți, după acuzații de corupție.

Este un scandal care face mare vâlvă în Ucraina. Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt și-au anunțat demisia marți (24 ianuarie) după dezvăluirile din presă despre presupusele achiziții de provizii pentru armată la prețuri umflate, au declarat autoritățile în mijlocul unei invazii ruse. Printre oficialii care au demisionat se numără ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Shapovalov, care era responsabil cu sprijinul logistic al forțelor armate, șeful adjunct al administrației prezidențiale, Khirilo Timoșenko și procurorul general adjunct Oleksii Simonenko.

„Chiar dacă aceste acuzații sunt nefondate”, plecarea lui Viaceslav Shapovalov „va face posibilă păstrarea încrederii societății și a partenerilor internaționali, precum și asigurarea obiectivității” eforturilor de a face lumină asupra acestei afaceri, a asigurat ministerul Apărării într-un comunicat.

Anunțurile au venit după ce autoritățile l-au demis pe ministrul adjunct al Infrastructurii ucrainean Vasil Lozinski sub suspiciunea că a primit o mită de 400.000 de dolari pentru a „facilita” achiziționarea de generatoare la prețuri umflate, în condițiile în care țara se confruntă cu întreruperi de curent pe scară largă în urma atacurilor  rusești asupra infrastructurii energetice.

Khirilo Timoșenko, unul dintre rarii colaboratori ai președintelui în funcție de la alegerea lui Volodimir Zelenski în 2019 și care a supravegheat în special proiecte de reconstrucție a instalațiilor avariate de loviturile rusești, a figurat, la rândul său, în mai multe scandaluri în timpul și înaintea invaziei Moscovei. În octombrie, el a fost acuzat în special că a folosit un vehicul de teren dat Ucrainei de grupul General Motors în scopuri umanitare. După aceste dezvăluiri, Khirilo Timoșenko a anunțat că va transfera vehiculul într-o zonă apropiată de linia frontului.

Oleksii Simonenko a fost acuzat de un influent ziar ucrainean, „Ukrainska Pravda”, că a plecat recent în vacanță în Spania, în timp ce călătoriile în străinătate, cu excepția scopurilor profesionale, sunt în mod normal interzise bărbaților ucraineni cu vârstă de luptă, potrivit lepoint.fr

Potrivit presei, acesta a plecat într-o mașină aparținând unui om de afaceri ucrainean și în compania unui bodyguard al acestuia din urmă. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, luni seară, că o serie de oficiali ucraineni își vor părăsi posturile.

(Traducerea Rador)