Nezavisimaia Gazeta: Japonia, între pacea rece și ostilitatea față de Rusia

Nezavisimaia Gazeta: Japonia, între pacea rece și ostilitatea față de Rusia Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Primul ministru al Japoniei, Fumio Kishida, a declarat în parlament că Asia de Est se confruntă cu cea mai serioasă amenințare la adresa securității de la cel de-Al Doilea Război Mondial. În acest sens cheltuielile militare pentru o perioadă de cinci ani vor crește aproape de două ori. S-a hotărât, de asemenea, achiziționarea de mijloace pentru o lovitură preventivă asupra unui potențial inamic, prin care se înțelege în primul rând R.P.Chineză și R. P. D. Coreeană. Tokyo are de gând să majoreze sprijinul pentru Ucraina.

Discursul lui Kishida a avut un caracter programatic. După cum a transmis agenția АР, el a detaliat noua strategie de apărare adoptată în luna decembrie. Planul prevede, între altele, posibilitatea de a depăși agresorul cu ajutorul unităților de rachetă, a forțelor aeriene militare și a altor tipuri de trupe. Acest lucru înseamnă ruptura de principiul atașamentului exclusiv față de autoapărare, consfințit în Constituția postbelică. 

În discursul rostit în deschiderea sesiunii parlamentului premierul a arătat că trebuie lucrat intens pe frontul diplomatic. Cu toate acestea, diplomația trebuie sprijinită cu forța militară. China și Coreea de Nord își perfecționează rapid armamentele. De aceea simpla amplasare în Japonia a unor unități de apărare antirachetă este insuficientă pentru apărarea acesteia. După cum a comunicat agenția Tass, citând ziarul "Yomiuri", potențialul de contraatac se va consolida datorită amplasării rachetelor de croazieri Tomahawk și a creșterii razei de acțiune a rachetelor Type 12 existente. Tokyo intenționează, de asemenea, să creeze rachete hipersonice. 

Întrucât bugetul militar va ajunge în cinci ani la 332 miliarde de dolari, probabil că va fi nevoie de majorarea impozitelor. Iar acest lucru va atrage asupra premierului critici atât din partea opoziției, cât și a membrilor Partidului Liberal-Democrat (de guvernământ). Totuși, mandatul lui Kishida în postul de președinte al Partidului Liberal-Democrat, și practic și de șef al cabinetului se încheie pe 2024. Se pune întrebarea: își va păstra Kishida această poziție în cel de-al doilea mandat de trei ani? Primul ministru a spus că acest lucru depinde de faptul dacă va câștiga încrederea societății. Prin urmare va fi necesară dizolvarea camerei inferioare și organizate alegeri generale în 2024. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua strategie de apărare, desigur, nu poate decât să atingă problema relațiilor cu Rusia. Kishida a recunoscut faptul că în relațiile cu Moscova a apărut acum situația dificilă a acțiunilor de luptă din Ucraina, totuși "Japonia va continua să se mențină pe politica sa care vizează soluționarea problemei teritoriale și încheierea tratatului de pace." Se presupune că Tokyo cere în continuare Rusiei să-i transfere insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și un grup de mici insule nelocuite din lanțul Kurilelor de Sud. Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că suveranitatea Moscovei asupra acestor pământuri nu poate fi pusă la îndoială.

Dacă până acum Tokyo și Moscova nu și-au făcut concesii, evenimentele din Ucraina au agravat și mai mult divergențele. Federația Rusă a declarat că încetează negocierile cu Tokyo în problema tratatlui de pace din cauza introducerii de către Japonia a unor sancțiuni unilaterale împotriva Rusiei. De asemenea, Moscova s-a retras din dialogul cu Tokyo privind înființarea de activități economice comune în sudul Insulelor Kurile. 

De fapt, Kishida a subliniat în discursul său perspectivele sumbre ale relațiilor ruso-nipone. El a spus că, în calitate de președinte al G7, Japonia va promova sprijinul pentru Ucraina.

Într-o discuție cu redactorul publicației ruse "Nezavisimaia Gazeta", Dmitri Strelțov, profesor în cadrul MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova), a remarcat: "Discursul premierului în parlament este un eveniment important. El este rostit în fiecare an și servește ca punct de reper pentru departamentul de politică externă, aparatul de stat și birocrația. Iar despre posibila dizolvarea a parlamentului a început să se vorbească pentru că Kishida a fost ales în 2021 președinte al Partidului Liberal-Democrat pentru un termen de trei ani. Statutul partidului permite alegerea de două ori pentru trei ani. Nu este clar dacă dizolvarea camerei inferioare va avea loc efectiv în 2024. Nu este exclus ca premierul să spere să-și ridice ratingul până în acest moment. Acum ratingul este destul de scăzut. Iar anul viitor este posibil să se ridice, partidul va câștiga alegerile, iar premierul își va consolida popularitatea.

În ceea ce privește politica de apărare, cursul politic urmărește schimbarea acesteia, fără să modifice Constituția. Articolul 9 din Constituție prevede că Japonia refuză războiul ca mijloc de soluționare a disputelor internaționale și nu are forțe armate. Experții spun că acest lucru nu este foarte realist, deoarece Japonia are o armată autentică. Iar în ceea ce privește problema rusească nu s-au produs niciun fel de senzații. Japonia se așteaptă să-și redobândească teritoriile ancestrale prin încheierea tratatului de pace. Faptul că Rusia a refuzat să poarte un dialog pe această temă nu a afectat în niciun fel poziția Japoniei. Declarațiile ei despre dorința ei de a purta negocieri cu Rusia sunt destinate publicului japonez intern."

Kishida s-a referit și la problema Coreii de Nord. Pe el îl îngrijorează lansările de rachete de către Phenian. Dar încă și mai important este soluționarea problemei reîntoarcerii cetățenilor japonezi răpiți de nord-coreeni. Kishida este gata să se întâlnească cu președintele Coreei de Nord pentru stabilirea de condiții preliminare.   

(Nezavisimaia Gazeta - Traducerea Rador)