Anthony Blinken va încuraja China să domolească ambițiile lui Kim Jong-un de a deveni putere nucleară

Anthony Blinken va încuraja China să domolească ambițiile lui Kim Jong-un de a deveni putere nuclearăSUA, avertisment pentru Coreea de Nord: Veți plăti prețul! Sursă Foto: Phuong DPRK Daily

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că va cere ajutorul Chinei pentru a convinge Coreea de Nord să se așeze la masa discuțiilor, după ce seria de teste cu rachete efectuate de Pyongyang a amplificat tensiunile. Blinken, care plănuiește să viziteze Beijingul la începutul anului 2023, în prima deplasare a celui mai înalt diplomat american în mai bine de patru ani, a declarat că va discuta cu China despre cum să "încerce să convingă Coreea de Nord să se îndrepte într-o altă direcție".

Coreea de Nord contează pe China ca fiind unul dintre singurii săi aliați, deși experții sunt împărțiți cu privire la cât de multă influență are Beijingul asupra regimului totalitar al lui Kim Jong Un.

"Am spus foarte clar - și rămâne așa - că suntem deschiși la diplomație fără nicio precondiție. Ne menținem angajamentul de a vedea denuclearizarea Peninsulei Coreene", a declarat Blinken într-o conferință de presă. "În prezent, Coreea de Nord nu este angajată pe această bază, dar aceasta rămâne o posibilitate și cred că China poate juca un rol în a ajuta la mișcarea lucrurilor în această direcție", a mai spus el.

Cu toate acestea, Blinken a subliniat că Statele Unite vor "aplica cu fermitate" sancțiunile impuse Coreei de Nord și vor lucra îndeaproape cu aliații Japonia și Coreea de Sud pentru "apărarea împotriva oricărei agresiuni".

Trei întâlniri cu Trump, degeaba

Kim a avut trei întâlniri cu fostul președinte Donald Trump, reușind să diminueze tensiunile, dar fără a obține un acord durabil. Coreea de Nord nu s-a arătat interesată de discuțiile la nivel inferior oferite de administrația președintelui Joe Biden și a testat recent o altă rachetă balistică intercontinentală care ar putea lovi continentul american.

Întrucât Coreea de Nord a intrat în pandemia COVID-19 într-un moment în care dialogurile sale cu SUA și Coreea de Sud se aflau într-un impas, China era singura țară pe care se poate baza pentru asistență economică, inclusiv ajutor medical. Chiar și înainte de pandemie, mai mult de 95% din comerțul total al Coreei de Nord era cu China, scrie The Diplomat.

Comerțul terestru China-Coreea de Nord a fost de mult timp aproape inexistent din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii COVID, dar unele schimburi comerciale maritime au continuat. Principalul import al Coreei de Nord este reprezentat de materiile prime pentru îngrășăminte agricole. În plus, aproximativ 500.000 de tone de țiței sunt trimise anual prin conducte. Pe măsură ce Coreea de Nord se străduiește să producă totul local, sprijinul chinez este indispensabil.

Mesaje între Beijing și Phenian

La 22 noiembrie 2022, președintele Chinei Xi Jinping a trimis un mesaj de mulțumire pentru felicitările primite la realegerea sa, în care își exprima recunoștința și sublinia importanța crescândă a relațiilor dintre China și Coreea de Nord. Cu cât textul este mai plin de aprecieri calde și prietenie, cu atât mai mare este presiunea exercitată asupra Coreei de Nord pentru a da dovadă de reținere, ceea ce pune în centrul atenției cel de-al șaptelea test nuclear, primul din septembrie 2017.

A trecut deja mai mult de jumătate de an de când Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru un test nuclear subteran și se spune că se află în "faza de numărătoare inversă". De ce a continuat această perioadă de reținere, în ciuda faptului că Kim Jong Un a emis personal o directivă majoră de dezvoltare a armelor nucleare la cel de-al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea din ianuarie 2021?

Singurul motiv este că Beijingul, care închide ochii la lansările de rachete, dar se opune cu hotărâre testelor nucleare, este cu ochii în patru. China este îngrijorată de un efect de "domino nuclear", în care posesia de arme nucleare de către Coreea de Nord duce la creșterea sprijinului public pentru achiziționarea de arme nucleare în Coreea de Sud, Japonia și chiar Taiwan. Nu numai atât, dar, având în vedere că situl de testare nucleară al Coreei de Nord nu este departe de granița cu China, iar continuarea testului ar putea provoca un cutremur în China, cu riscul de scurgeri de radiații.

De aici încrederea SUA că influența chineză asupra regimului de la Phenian poate aduce rezultate palpabile.