Ucraina cere Occidentului să aplice primele sancțiuni: Putin trebuie oprit acum! Și-a încălcat promisiunea

Ucraina cere Occidentului să aplice primele sancțiuni: Putin trebuie oprit acum! Și-a încălcat promisiunea Sursă: Oleg Kachura | Dreamstime.com

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, duminică, 20 februarie, că a venit timpul ca Occidentul să pună în aplicare cel puțin o parte dintre sancțiunile pe care le-a pregătit împotriva Rusiei. Declarația lui Kuleba a fost făcută la scurt timp după ce Rusia și Belarus au anunțat o prelungire a exercițiilor militare în apropierea granițelor ucrainene.

Liderii occidentali avertizează asupra unei invazii rusești iminente, în timp ce confruntările militare se intensifică în estul Ucrainei. Într-un briefing televizat de la conferința de securitate de la Munchen, organizată sâmbătă, ministrul ucrainean de Externe a subliniat că Occidentul trebuie să-l oprească „acum” pe Vladimir Putin.

Ucraina cere Occidentului să aplice sancțiunile

„Este timpul să acționăm. Spun în mod oficial că există toate motivele pentru a pune în aplicare cel puțin o parte din sancțiunile pregătite împotriva Rusiei, acum”, a declarat ministrul de Externe din Ucraina, citat de Reuters.

Kuleba a insistat: „Vedem cum se desfășoară evenimentele. Rusia trebuie să fie oprită chiar acum”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziția șefului de Externe ucrainean vine după ce ministrul Apărării din Belarus a prelungit exercițiile militare cu forțele rusești, care urmau să se încheie duminică, și a anunțat organizarea unui grup operativ comun pentru a „riposta dacă va fi necesar”.

Belarus și Rusia nu au întrerupt exercițiile militare

Liderii militari ruși și belaruși vor „continua să verifice” gradul de pregătire a forței comune, a declarat ministrul apărării, Viktor Khrenin, făcând referire la „creșterea activității militare” în apropierea graniței cu Belarus și „agravarea situației” din estul Ucrainei.

Anunțul potrivit căruia forțele rusești nu se vor întoarce la bază așa cum era planificat a contrazis afirmația anterioară a țării, potrivit căreia nici măcar un singur soldat sau echipament rusesc nu va rămâne după exerciții în regiune. Înainte de începerea operațiunilor, în urmă cu 10 zile, analiștii militari occidentali au avertizat că acesta ar putea fi o acoperire pentru o forță de atac care să invadeze Ucraina dinspre nord și să încercuiască capitala Kiev.

Președintele Biden urmează să se întâlnească duminică cu Consiliul Național de Securitate pentru a discuta despre amenințarea unui război în Ucraina, în timp ce oficialii avertizează că Moscova își intensifică campania de dezinformare în încercarea de a crea un pretext pentru un atac militar despre care președintele a spus că ar putea avea loc „în zilele următoare”.

Volodymyr Zelensky vrea să discute cu Vladimir Putin

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a cerut, sâmbătă, acțiuni mai ferme din partea liderilor mondiali, în timp ce amenințarea unei invazii la scară largă s-a intensificat pe fondul intensificării bombardamentelor în regiunile separatiste din estul țării sale.

De asemenea, Zelensky i-a cerut președintelui rus să se întâlnească cu el și să caute o rezolvare diplomatică a crizei. Oficialii americani au avertizat în repetate rânduri că Rusia ar putea pune în scenă un atac al forțelor Kievului asupra teritoriilor controlate de separatiști pentru a justifica invazia Moscovei.