Ucraina, acuzată pe degeaba că nu a anunţat inundaţiile

Ucraina, acuzată pe degeaba că nu a anunţat inundaţiile

GREŞEALĂ MINISTERIALĂ

Afirmaţiile ministrului de interne, Cristian David, potrivit cărora Ucraina nu ar fi informat prompt România cu privire la creşterea debitelor pe Siret şi Prut, sunt contrazise de faptul că, în urmă cu exact o săptămână, Ministerul Mediului a confirmat primirea acestor informaţii prin poşta electronică.

Într-o scrisoare standard de confirmare, semnată de un secretar al Direcţiei de management a resurselor de apă din Ministerului Mediului şi trimisă către omologii din Ucraina, se afirmă: „Domnule director, doresc să vă mulţumesc pentru informaţiile transmise prin adresa nr. 578, din 24 iulie 2008, privind nivelurile pe râurile Siret şi Prut. Aceste informaţii sunt deosebit de utile în adoptarea de către autorităţile noastre de gospodărire a apelor a măsurilor şi acţiunilor ce se impun în astfel de situaţii în bazinele râurilor Siret şi Prut“.

„E o confirmare standard a primirii informaţiilor despre situaţia din regiune, date transmise în baza protocolului de colaborare cu Ucraina“, a precizat ieri Mihai Drăgan, consilier al ministrului Attila Korodi. „Din punctul nostru de vedere, nu a existat nicio problemă de comunicare cu autorităţile ucrainene“, a subliniat acesta. Scrisoarea confirmă astfel afirmaţiile guvernatorului de Cernăuţi, Vladimir Kulis, care, într-o replică la cele declarate de ministrul român de interne, a precizat că România a fost informată prompt despre riscul producerii dezastrului.

Ministrul Cristian David a întins un deget acuzator către vecinii ucraineni pentru a justifica parţial întârzierea cu care au reacţionat autorităţile române şi faptul că populaţia locală a fost informată în ultimul moment despre ameninţarea viiturilor.

CITIŢI ŞI Ucraina, vinovată de inundaţii

Ne puteți urmări și pe Google News