Evenimentul Zilei > EVZ Special > Turul Franței „degradează femeia”. Vălul islamic la fetițe, nu!
Turul Franței „degradează femeia”. Vălul islamic la fetițe, nu!

Turul Franței „degradează femeia”. Vălul islamic la fetițe, nu!

În cadrul pregătirilor pentru Turul Franței 2021, orașului Rennes i s-a cerut să găzduiască startul oficial al celei mai importante competiții cicliste din lume.

Primarul din Rennes, socialista Nathalie Appéré (foto), a refuzat însă oferta după ce s-a consultat cu majoritatea care conduce municipalitatea, din care, pe lângă socialiști fac parte și verzii.

După discuții, Appéré a declarat că evenimentul ar fi prea costisitor. Într-adevăr, verzii au informat-o că municipalitatea va trebui să plătească cel puțin 700.000 de euro, cheltuieli de organizare a unui eveniment care aparține unei companii private, relatează Le Télégramme.

Primăriței nici prin cap nu i-a trecut că municipalitatea ar avea mult mai mult de câștigat decât această sumă, totuși modică, prin publicitatea pe care o va reprezenta unul dintre cele mai mediatizate evenimente din lume.

Dimpotrivă, ea și consilierii săi socialiști și ecologiști s-au declarat îngroziți de perspectiva de a se confrunta cu o mare cantitate de deșeuri produse de caravana de sportivi, oficiali, ziariști și turiști.

Dar cel mai grav aspect, care pare să fi fost și cel decisiv pentru a refuza oferta Turului este că acesta „prezintă o imagine degradată a femeii”, în special din cauza animatoarelor.

Ideea, aparținând verzilor, a fost îmbrățișată rapid de primăriță. Consiliul „nu a trebuit să se zbată prea mult pentru ca aceste argumente să fie auzite”, a spus una dintre persoanele prezente la consultare.

„Echipa Nathaliei Appéré s-a arătat sensibilă imediat. Am căzut rapid de acord. Decizia a fost luată de comun acord în interiorul majorității din renneze”, a scris Télégramme.

Primărița socialistă are o concepție stranie despre ce înseamnă „degradarea femeii”. În iunie 2019, ea inaugura în orașul pe care îl păstorește centrul cultural islamic At Taqwa.

După cum arăta atunci cotidianul Ouest France, Nathalie Appéré s-a afișat cu un grup de locuitori din zona unde a fost deschis centrul, printre care și câteva fetițe de câțiva anișori purtând hijab, așa cum se numește vălul islamic care acoperă capul, gâtul și umerii.

Ipocrizia socialistă a provocat o adevărată furtună pe internet.

Julien Masson, consilier al formațiunii Adunarea Națională, conduse de Marine Le Pen, a scris pe Twitter:

„Femei la Tur, nu! Dar obscurantismul care erotizează fetițele, da!”.

În 2019, ziaristul Zinem El Rhazoui scria și el pe aceeași platformă:

„Rennes, orașul care a cheltuit 430.000 de euro cu acest loc unde fetițele poartă văl islamic, violând articolul 2 al legii (laicității) din 1905. Islam, religie de stat în Franța?”