„Focul este în grădinile caselor situate la lizieră şi fiecare încearcă să îl stingă cu ce mijloace are la îndemână", a constatat un fotograf al AFP aflat în Pietracorbara, pe coasta de est, o "zonă mai urbanizată" unde a ajuns focul izbucnit în noaptea precedentă în Nonza, la nord-est de Bastia, în plin sezon turistic, scrie AFP, citată de Agerpres.

Christian Burchi, în vârstă de 50 de ani, locuitor din Sisco, a declarat că trăieşte "un infern". "Încercăm să stingem flăcările cu două găleţi cu apă şi un banal furtun", a spus funcţionarul din domeniul educaţiei, contactat de AFP. "Sunt flăcări peste tot, arde peste tot", a adăugat el. 

La miezul nopţii, focul continua să avanseze într-o "zonă mai urbanizată" unde circulaţia pe mai multe drumuri a fost restricţionată, conform autorităţilor şi martorilor. 

Ca măsură de precauţie, „500 de persoane au fost evacuate dintr-un camping din Pietracorbara (…) şi alte 180 din Sisco" acestea fiind găzduite temporar în şcoli, biserici sau în casele localnicilor, a declarat prefectul departamentului Haute-Corse, Gérard Gavory. 

Un al doilea incendiu, de o mai mică amploare, izbucnit în Manso, la sud de Calvi, a mistuit 150 de hectare de vegetaţie şi pădure, însă "nu ameninţă locuinţele şi nici oamenii" din zonă. 

„Focul se propagă rapid din cauza vântului extrem violent, în medie de până la 100 kilometri pe oră", a spus Gavory. 

Aproximativ 240 de pompieri şi 45 de autoutilitare au fost desfăşuraţi la faţa locului, însă aeronavele pentru stingerea incendiilor nu pot survola zona din cauza rafalelor de vânt care au atins chiar şi 120 kilometri pe oră, după cum au declarat echipele de salvare. 

Vineri seara, autorităţile au făcut un nou apel la precauţie în Haute-Corse (nordul insulei) şi în Var (sudul Franţei), din cauza riscului de incendii asociat secetei accentuate şi rafalelor puternice de vânt. 

De la jumătatea lunii iulie, sud-estul Franţei şi Corsica se confruntă cu incendii care au distrus peste 7.000 de hectare de vegetaţie. Mai multe persoane au fost puse sub acuzare în ultimele săptămâni în cadrul anchetelor deschise în legătură cu aceste incendii. Vineri, un tânăr suspectat că a provocat 16 incendii în Bouches-du-Rhône a fost inculpat şi plasat în arest preventiv, precizează sursa citată.