Editura Evenimentul si Capital

Turismul medical în România, făcut la scară mică, dar cu profit

Autor: | | 0 Comentarii | 428 Vizualizari

Turismul medical a ajuns în România încă dinainte ca medicii să cunoască acest termen. Practic, străinii au aflat că în țara noastră se pot furniza servicii de acest gen la prețuri foarte mici și au venit la pomul lăudat.

Atât de mici încât biletul de avion dus-întors, cazarea la hotel și tratamentul medical sunt sub jumătatea prețului pe care l-ar fi dat în aproape oricare altă țară din Europa și nu numai. Astfel, medicina românescă privată a ajuns să încaseze peste 100 de milioane de euro anual, în mare parte din lucrări dentare și chirurgie estetică.

2016 a adus în țara noastră 11.000 de pacienți-turiști, pe când 2017 a adus 50.000. Toți s-au adresat firmelor private, deci nu se poate oferi un total oficial al sumelor lăsate de străini în cabinetele medicale românești, însă dacă fiecare dintre cei 50.000 a lăsat câte 2.000 de euro, socoteala ne arată că străinii au plătit lejer 100 de milioane de euro doar în 2017.

Anul acesta, conform companiilor care se ocupă cu „turism medical all inclusive”, adică transport-cazare-tratament, suțin că 2018 a fost un an mult mai bun ca cel precedent. Informația se confirmă, dacă socotim și multitudinea de clinici apărute recent, cu specialități de stomatologie și ortodonție, estetică și intervenții cardiovasculare minim invazive.

La 5 stele în România, prețul e cu 70% mai mic

Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a anunțat la prima Conferință Națională de Turism Medical din România că legea parteneriatelor public-private, va da posibilitatea unităților sanitare să compună pachete complete care să atragă străinii. „Este un proiect ambițios pe care doresc să îl dezvolt cu domnul ministru al Turismului. Este foarte importantă această conferință, pentru că putem cunoaște pachetele din străinătate, dar putem prezenta și ce poate oferi România. Aceste pachete ar trebui să conțină pentru un pacient care vine, pe lângă serviciile medicale solicitate, și de transport, cazare și masă și să viziteze anumite obiective turistice”, a declarat Bodog.

În Vestul Europei, stomatologia nu este acoperită de asigurările standard de sănătate. Iar un implant dentar costă, de exemplu, în Elveţia, 2.500 euro, în vreme ce în România este maxim 700 de euro. Pe lânga stomatologie, străinii mai vin în România pentru chirurgie estetică, bariatrică, fertilizare în vitro, ortopedie şi oftalmologie, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române de Turism Medical.

Le dăm europenilor zâmbet „ca la Hollywood”

​Medicul român Florin Lăzărescu, președinte al Societății Europene de Cosmetică Dentară (ESCD) și director corporații al Societății de Stomatologie Estetică din România este unul dintre românii care au creat turism medical.

Clinica pe care o deține, în cartierul Cotroceni, în parteneriat cu alți asociați, a dezvoltat o aripă special pentru servicii adresate străinilor. Practic, dr. Lăzărescu are toate dotările unui spital de 5 stele, cu aparatură de ultimă generație, dar și un etaj cu apartamente de lux, cu lift care te duce direct în cameră, pentru cei veniți de peste mări și țări. Clienților VIP li se pune la dispoziție și limuzină cu șofer, pachet de vizitat atracții turistice sau chiar și psiholog pentru a învinge teama de dentist.

Comparație între pețurile din Germania, Marea Britania și România

Dr. Florin Lăzărescu a lucrat și în Marea Britanie cât și în Germania. „Atât în Marea Britanie și Germania există un sistem de asigurări care decontează o parte din sumă.

Halep, anunt EXTRAORDINAR! Simona a primit vestea in aceasta dimineata!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI