Turcia, pregatita pentru a ataca nordul Irakului

Turcia, pregatita pentru a ataca nordul Irakului

Turcia a anuntat ca a pregatit planurile pentru invadarea nordului Irakului si va incepe operatiunile militare daca fortele irakiene si americane nu reusesc sa se impuna in fata armatelor de gherila ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan ( PKK ).

"Planurile militare au fost intocmite pana la ultimul detaliu. Guvernul cunoaste aceste planuri si este de acord cu ele", a declarat ministrul de externe turc, Abdullah Gul.

Armata turca a deplasat deja circa 25.000 de soldati la granita cu Irakul, iar generalii turci au declarat ca o interventie militara in zona este necesara, motivand ca grupuri de militanti kurzi trec adesea frontiera si produc atacuri criminale in partea de sud a Turciei.

Statele Unite si Uniunea Europena au inclus PKK-ul pe lista de grupari teroriste, dar Washingtonul prefera ca regiunea kurda sa nu fie scena unor operatiuni militare ale NATO. Mai mult, exista posibilitatea ca o confruntare militara in nordul Irakului ar putea provoca tensiuni in Iran, unde locuiesc circa sapte milioane de kurzi.

Ne puteți urmări și pe Google News