Violențele au avut loc duminică, atunci când unitățile de jandarmi au tras cu gaze lacrimogene asupra a sute de persoane la Istanbul, în cea de-a doua zi a demonstrațiilor care au marcat aniversarea unui an de la protestele din 2013.

În capitala Ankara, poliția a apelat la aceleași metode, pentru a dispersa manifestanții din Piața Kizilay, unde un tânăr de 26 de ani a fost împușcat și ucis în aceeași zi a anului trecut.

Mii de membri ai forțelor de securitate au blocat accesul în simbolica Piață Taksim.

Cu o zi înainte, poliția turcă a arestat mai mulți manifestanți la Istanbul.

Protestatarii au fost avertizați de premierul Recep Erdogan și polițiștii au fost scoși în număr mare pe străzi. Autoritățile au interzis orice fel de manifestații menite a marca aniversarea protestelor din 2013.

În protestele de anul trecut, începute pașnic pentru Parcul Gezi, dar transformate în manifestații în întreaga țară, au murit opt oameni și alte mii au fost răniți.

În ultimele săptămâni, au avut loc multe proteste în urma unei explozii la mina de cărbune din Soma. Guvernul este acuzat că nu a asigurat protecția și salvarea minerilor blocați în subteran. Premierul Erdogan a promis să lanseze o investigația asupra cauzelor incidentului, dar a respins acuzațiile privind vina executivului în accidentele dezastruoase.