Evenimentul Zilei > International > Turcia. Două militante pentru drepturile omului, arestate
Turcia. Două militante pentru drepturile omului, arestate

Turcia. Două militante pentru drepturile omului, arestate

Turcia. Două militante pentru drepturile omului au fost arestate, sâmbătă, dupe ce în cursul săptămânii trecute au fost puse temporar în libertate.

Turcia. Autorităţile de la Ankara le-au plasat în arest la domiciliu pe cele două militante pentru drepturile omului, a anunţat organizaţia neguvernamentală Amnesty International, care a calificat măsura drept „crudă şi retrogradă”, transmite AFP, citată de Agerpres

Militantele – Nalan Erkem, membră a ONG-ului Adunarea Cetăţenilor, şi Ilknur Üstün, din partea Coaliţiei Femeilor – au fost arestate prima dată la începutul lunii iulie, alături de alte opt militante pentru drepturile omului, printre care directoarea filialei turce a Amnesty International, măsura provocând indignare în mai multe ţări europene. 

Un tribunal din Istanbul a decis marţi să plaseze în arest şase din aceste zece militante, sub acuzaţia că au comis „o crimă în numele unei organizaţii teroriste”.

În Turcia, expresia îi desemnează cel mai adesea pe susţinătorii predicatorului musulman Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA şi pe care Ankara îl acuză de organizarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut, şi pe separatiştii kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). 

Celelalte patru militante, inclusiv Nalan Erkem şi Ilknur Üstün, au fost puse în libertate sub control judiciar în aceeaşi zi. Un nou mandat de arestare a fost însă emis vineri, în urma unui apel al Parchetului. Erkem şi Üstün au fost arestate astfel pentru a doua oară, dar soarta celorlalte două militante nu este cunoscută