Organizația „Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului” din Marea Britanie a afirmat faptul că trupe ale armatei turce, inclusiv camioanele care transportă materiale de construcții și ziduri de beton, au ajuns în anumite părți ale provinciilor Idlib și Hama din Siria.

Turcia are 12 ”posturi de observație”  în interiorul provinciei siriene Idlib, ca parte a unui acord de de-escaladare cu Iranul și Rusia, conform agenției de știri de stat turce, Anadolu.

Turcia este preocupată de faptul că o ofensivă a guvernului sirian împotriva rebelilor din provincia Idlib ar putea declanșa un nou val de refugiați care ar încerca să intre în Turcia. Mai mult de 3 milioane de civili trăiesc în provincia Idlib, în prezent aflată sub controlul  forțelor islamiste, printre care se numără inclusiv militanți ai organizației teroriste Al-Qaeda.

Ankara este activ angajată în ultimele săptămâni în eforturi diplomatice pentru a împiedica un asalt al regimului sirian asupra provinciei Idlib, care se întinde de-a lungul frontierei sale sudice.

Turcia, Rusia și Iranul sunt așteptate să țină un summit cu privire la problema siriană pe data de 7 septembrie, la Teheran.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a descris miercuri provincia Idlib ca fiind "ultima fortăreață majoră a teroriștilor".

"Deci, din toate punctele de vedere, acest coș cu puroi trebuie lichidat", a declarat Lavrov la Moscova, după discuții cu omologul său saudit, Adel al-Jubeir.

Cotidianul turc Sozcu a relatat miercurea aceasta faptul că unități de comando ale armatei turce au fost poziționate la granița siriană pentru a bloca un nouă posibilă rută de intrare pentru refugiați în Turcia.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți asupra faptului că o ofensivă a guvernului sirian în provincia Idlib ar putea avea consecințe catastrofale pentru populația civilă care suferă deja din cauza războiului civil din Siria care a început acum șapte ani.