Evenimentul Zilei > International > Turcia duce o ofensivă militară de anvergură în Siria
Turcia duce o ofensivă militară de anvergură în Siria

Turcia duce o ofensivă militară de anvergură în Siria

FRANCE 24 (Franța).Turcia a afirmat, duminică, faptul că a distrus peste 100 de tancuri, sisteme de apărare antiaeriană și două avioane de luptă aparțînând armatei siriene, drept represalii după moartea a 33 de soldați turci săptămâna trecută într-un raid efectuat de Damasc.

Turcia a început duminică, 1 martie, o ofensivă militară de anvergură în Siria contra regimului de la Damasc, doborând două avioane și ucigând 19 soldați.

Ankara a afirmat că a distrus peste 100 de tancuri, sisteme de apărare antiaeriană și două avioane de luptă aparțînând armatei siriene în cadrul represaliilor pentru moartea a 33 de soldați turci într-un raid al Damascului, joi.

Din 27 februarie, a declarat ministrul apărării, Hulusi Akar, în cadrul unei operațiuni botezate „scutul primăverii”, Turcia a distrus o dronă, opt elicoptere, 103 tancuri, 72 de obuziere, lansatoare de rachete și șase sisteme de apărare antiaeriană. El a adăugat că 2.212 de membri ai forțelor siriene au fost „neutralizați”, termen folosit în general pentru a spune ucis, rănit sau capturat.

Observatorul sirian al drepturilor omului a numărat 74 de morți în rândurile forțelor siriene începând de la aceeași dată.

Ministrul turc al apărării a adăugat că armata a doborât două avioane de luptă siriene duminică, deasupra provinciei Idleb. Sirienii au doborât o dronă turcească, a mai precizat el. Piloții sirieni s-au putut ejecta cu parașute și sunt bine, scrie agenția oficială siriană Sana, fără a da alte detalii.

Armata siriană a anunțat în paralel duminică închiderea spațiului aerian deasupra nord-vestului țării pentru avioane și drone, acea regiune fiiind deținută în parte de rebeli sprijiniți de Turcia. „Orice aeronavă care ne va încălca spațiul aerian va fi considerată o aeronavă dușmană care trebuie doborâtă”, a relatat agenția Sana, citând o sursă militară.

O întâlnire Erdogan – Putin

Ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, și omologul său rus, Serghei Lavrov, s-au pus de acord pe un ansamblu de măsuri pentru a crea un climat favorabil căutării unei soluții în criză, potrivit Ankarei. Un înalt oficial turc a declarat că președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin ar urmă să se întâlnească joi la Mocova, pentru a anunța un nou acord privind Idleb.

Îngrijorată, Uniunea Europeană a anunțat o “reuniune extraordinară” a miniștrilor săi ai afacerilor externe în această săptămână pentru a discuta despre agravarea situației la Idleb. (Rador)