Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a declarat că „Uniunea Europeană ar fi fost mai puternică dacă Turcia era un stat membru și, astfel, ar fi putut înfrunta de-o manieră mai eficientă toate crizele, în special criza legată de noul coronavirus.

Declarația lui Cavusoglu a fost inserată în mesajul de felicitare adresat de acesta, cu ocazia Zilei Europei, tuturor cetățenilor bătrânului continent.

Pentru Cavusoglu, „Uniunea Europeană trebuie să dezvolte noi alianțe și să consolideze cooperarea cu aliații săi pentru a putea depăși provocările într-un moment în care sistemul internațional trece printr-o perioadă plină de incertitudine și conflict”, scrie Anadolu.

Potrivit șefului diplomației turce, statele membre ale UE și comunitatea internațională în ansamblu vor avea nevoie de o Uniune Europeană mai puternică în „faza următoare”.

În acest context, Cavusoglu a subliniat dorința Turciei, în cazul aderării la UE, de a aduce contribuția necesară pentru ca asociația politico-economică europeană să devină o putere mondială.

„Turcia ar fi în fruntea listei de țări care să ajute UE să depășească provocările actuale”, a spus el.

Declarațiile venite de la Ankara contrastează puternic cu cele anterioare, președintele Erdogan afirmând în repetate rânduri că Turcia s-a săturat să stea la ușa Uniunii Europene, cu toate că, în opinia sa, a îndeplinit toate criteriile de aderare.

Tensiunille între Bruxelles și Ankara s-au accentuat în special după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în vara anului 2016, urmată de măsuri dure dictate de Erdogan, apreciate ca „derivă autoritară” de Occident.