Tudor Vornicu, „Domnul Televiziune” - 99 ani de la naștere

Tudor Vornicu, „Domnul Televiziune”  - 99 ani de la naștere

Tudor Vornicu, „Domnul Televiziune” - 99 ani de la naștere. Timp de 24 de ani, marele om de televiziune a inovat și a creat performanță

Tudor Vornicu s-a identificat cu presa scrisă și cu televiziunea într-o lume pe care a reușit să o influențeze decisiv.

Tudor Vornicu - originea și studiile

Tudor Vornicu s-a născut la 29 ianuarie 1926, la Anghelești, astăzi în județul Vrancea. A fost descendent după mamă dintr-o familie de italieni care au venit în România la finalul secolului al XIX-lea. Bunicul patern  a fost administrator al unei moșii princiare iar un unchi patern a deținut faimoasa Fabrică de Sticlă Azuga în perioada interbelică.

Vornicu a copilărit la Galați, apoi la Tulcea, pe fondul necesității familiei sale de a se muta pentru a-și câștiga existența. În adolescență, Vornicu a ajuns la București, unde a absolvit Colegiul Gheorghe Șincai de lângă Parcul Tineretului. S-a înscris la Academia Comercială pe care o va absolvi în 1950.

Tudor Vornicu - tentanția presei scrise și schimbarea cursului spre televiziune

Tudor Vornicu intră în presa scrisă la 22 de ani, în 1948. Scrie la Sportul Popular unde lucrează cu Max Bănuș. Apoi ajunge la „Scînteia” în 1956. Trei ani mai târziu devena Atașat Cultural al Ambasadei României la Paris. În 1960, a devenit corespondent Agerpres. Are șansa de a fi trimis special la Procesul Eichmann din Israel, transmite de la JO Roma 1960 și Tokyo 1964.

Tudor Vornicu relatat și vizita la Paris a lui Nikita Hrusciov, lider sovietic. A relatat alegerea generalului de Gaulle ca al 18-lea Președinte al Republicii Franceze,Din 1965, ajunge să conducă Redacția Actualități a TVR. S-a inspirat în activitatea sa din cea a cunoscutului om de televiziune francez Leon Zitrone.

Marea perfomanță timp de 24 de ani la TVR

Tudor Vornicu a realizat emisiuni ca „De la A la Infinit”. A fost director al Festivalului Cerbul de Aur. A realizat numeroase programe de Revelion la Televiziunea Română. Interviurile sale au avut în prim-plan nume grele ale scenei și culturii românești. Amza Pellea, Mircea Albulescu, Jean Constantin, Ana Blandiana i-au acordat interviuri.

Vornicu a început să fie criticat în anii 80 pentru stilul său occidental într-o Românie care se închidea tot mai mult. Așa se face că sănătatea sa a avut de suferit. „Domnul Televiziune” se va stinge din viață la 2 aprilie 1989.

Ne puteți urmări și pe Google News