Evenimentul Zilei > International > TSN: Ucraina poartă negocieri cu ţările NATO în vederea consolidării capacităţilor sale de apărare în Marea Neagră şi în Marea Azov
TSN: Ucraina poartă negocieri cu ţările NATO în vederea consolidării capacităţilor sale de apărare în Marea Neagră şi în Marea Azov

TSN: Ucraina poartă negocieri cu ţările NATO în vederea consolidării capacităţilor sale de apărare în Marea Neagră şi în Marea Azov

Ucraina poartă negocieri cu țările din cadrul NATO pentru a-și consolida capacităţile de apărare în Marea Neagră şi în Marea Azov, fiind vorba, în special, de furnizarea de nave și armament către partea ucraineană - transmite televiziunea TSN, subliniind că aceasta este una dintre prioritățile Kievului pentru anul 2020.

Negocierile sunt aproape de etapa finală pentru bărci de patrulare de tip Island, care, cel mai probabil, vor fi transferate în curând în Baltimore, unde specialiști din Statele Unite le vor pregăti pentru a le trimite armatei ucrainene.

TSN aminteşte că, toamna trecută, Ucraina a convenit cu partea americană un nou transfer de bărci de tip Island, care ar urma să traverseze Bosforul în al doilea trimestru al anului viitor.

Negocierile tehnice în acest caz se află pe ultima sută de metri, părţile urmând să elaboreze şi un plan de instruire pentru viitoarele echipaje de pe aceste nave.

Totodată, în cadrul platformelor de negociere de la Bruxelles şi în discuţiile cu statele NATO, Kievul încearcă să obţină nave și diverse tipuri de arme, astfel încât să-şi poată consolida apărarea în sud-estul ţării. Deocamdată, Ministerul Apărării de la Kiev nu a oferit informaţii cu privire la tipurile de nave şi armament luate în calcul, însă, potrivit viceministrului ucrainean al apărării, Alina Frolova, „consolidarea noastră nu se va limita la bărci de tip Island”.

„Negociem cu toate țările, astfel încât să avem o gamă completă de oportunități și să putem alege exact opțiunile care ne interesează” – a dat asigurări Frolova.

RADOR