Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Trupele lui Trump și Putin, la un pas de luptă! Din fericire, rușii au bătut în retragere!
Trupele lui Trump și Putin, la un pas de luptă! Din fericire, rușii au bătut în retragere!

Trupele lui Trump și Putin, la un pas de luptă! Din fericire, rușii au bătut în retragere!

Nu mai puțin de trei întâlniri față în față s-au produs în ultima săptămână în Siria între forțele americane și cele rusești, anunță Voice of America News, care susține că situația este extrem de tensionată.

Mai întâi, americanii au blocat un convoi militar rus pe o autostradă din apropierea orașului Rmelan, temându-se că trupele lui Putin intenționează să intre pe un câmp petrolier, despre care administrația americană a declarat că este „asigurat”.

Alte două incidente au avut loc în provincia al-Hasakah, susține Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, o organizație independentă care furnizează informații despre războiul din această țară.

Din câte se pare, de fiecare dată, trupele americane au reușit să blocheze vehiculele militare ruse și le-au obligat să se retragă din apropierea instalațiilor petroliere sensibile deținute de Forțele Democratice Siriene, milițiile kurde care, susținute de forțele speciale americane, controlează o parte din nord-estul Siriei.

„Acesta este cel de-al treilea incident care a avut loc într-o săptămână”, a declarat Nishan Mohammad, un reporter local care susține că a fost martor ocular la o astfel de întâlnire între trupele americane și cele ruse.

„Am fost acolo weekend-ul trecut, când soldații americani au oprit vehiculele militare ruse și le-au forțat să se întoarcă la baza lor”, a declarat Nishan Mohammad pentru Voice Of America.

Din fericire, în niciuna dintre ocazii nu s-a ajuns la un schimb de focuri de armă între ruși și americani. Pericolul este, însă, uriaș, pentru că, într-un an în care în Statele Unite au loc alegeri prezidențiale, orice incident armat ar putea declanșa o spirală a represaliilor  între două superputeri militare.

Cu câteva luni în urmă, trupele americane s-au retras din mai multe orașe din nordul Siriei înainte de invazia militară a Turciei. În unele cazuri, forțele ruse au preluat zonele abandonate de americani, așa cum s-a întmplat, de pildă, cu baza aeriană Sirrin aflată la nord de Alep.

Deși Rusia a afirmat în repetate rânduri că nu are nicio intenție de a „lua petrolul”, rușii par hotărâți să-l ajute pe al-Assad să-și restabilească autoritatea în toată țara (mai ales în provinciile bogate în petrol Deir Ezzor și Hasakah.) Americanii nu par, însă, deloc dispuși să bată în retragere. Președintele american a continuat, de altfel, și în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos să vorbească despre „asigurarea petrolului”.  „Foarte important, după cum știți, este că avem petrolul. Am lăsat soldații acolo pentru petrol și îl avem foarte bine asigurat”.