Aeronave, vinuri franceze, brânzeturi italiene, whisky-uri scoțiene: Statele Unite au impus vineri taxe vamale de 7,5 miliarde de dolari pe gamă largă de mărfuri din Uniunea Europeană, cu perspectiva unei noi escalade a tensiunilor comerciale transatlantice.

Aceste tarife au intrat în vigoare la ora 00:01 ora Washington-ului (04:01 GMT), la patru zile de la acordul dat de Organizația Mondiale a Comerțului (OMC) de la Washington pentru a impune sancțiuni împotriva UE, ca represalii pentru subvențiile acordate producătorului european de aeronave Airbus, notează AFP.

Această nouă ofensivă a președintelui american Donald Trump vine în condițiile în care Washingtonul este încleștast într-un război comercial important cu China, care riscă să destabilizeze economia globală.

Miercuri, Trump i-a atacat din nou pe europeni, care se comportă de-o manieră „injustă”, ridicând „bariere uriașe” împotriva importurilor americane în UE.

Cu toate acestea, el nu a închis cu totul ușa unui acord între cele două părți care să pună capăt conflictului.

UE, pregătită să riposteze

În cătarea americanilor se află aeronavele Airbus, fabricate în principal în uzine din Regatul Unit, Franța, Spania și Germania, care acum vor costa cu 10% mai mult, când vor fi importate în Statele Unite.

Dar și vinurile europene se află în colimatorul lui Trump, cu o taxă de 25% pentru aceste băuturi.
De la Washington, unde participă la întâlnirile anuale ale FMI, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a emis un avertisment administrației Trump chiar înainte de intrarea în vigoare a tarifelor.

„Aceste decizii ar avea consecințe negative atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a avertizat el. „UE este gata să riposteze”
O întâlnire între Le Maire și Robert Lighthizer, reprezentantul american al Comerțului (USTR) și negociatorul principal pentru Statele Unite, este programată vineri la Washington.

De multă vreme europenii au pledat pentru o negociere mai degrabă decât un război comercial. Mai ales că, cel mai probabil, vor fi autorizați de OMC anul viitor să impună sancțiuni vamale împotriva Statelor Unite pentru a le pedepsi … pentru că au subvenționat la rândul lor gigantul aeronautic Boeing.

Temerea europenilor este că Trump își va continua războiul și va impune, la jumătatea lunii noiembrie, taxe vamale mai mari pe mașinile europene.
Acest lucru ar afecta în special industria auto germană, chiar dacă Volkswagen sau BMW își fabrică vehiculele și în Statele Unite.