Evenimentul Zilei > Actualitate > Trump, ținta perfectă a KGB timp de 40 de ani
Trump, ținta perfectă a KGB timp de 40 de ani

Trump, ținta perfectă a KGB timp de 40 de ani

Un fost maior al KGB a dezvăluit că Donald Trump a fost o resursă nesperată pentru spionii ruși.

Trump, ținta perfectă a KGB timp de 40 de ani. „KGB a jucat un joc ca și când ar fi fost extrem de impresionat de personalitatea lui Trump”. Afirmația îi aparține lui Iuri Șveț, fost spion al KGB.

Donald Trump a fost cultivat ca o resursă a Rusiei timp de peste 40 de ani. Și s-a dovedit atât de dispus să promoveze propaganda anti-occidentală încât pentru Moscova era o sărbătoare, a declarat Iuri Șveț.

Șveț, care a fost spion la Washington, îl compară pe fostul președinte SUA cu „cei cinci din Cambridge”, rețeaua britanică de spionaj care a transmis secretele Moscovei în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Și la începutul Războiului Rece, scrie The Guardian.

Acum, în vârstă de 67 de ani, Șveț este o sursă cheie pentru „American Kompromat”, o nouă carte a jurnalistului Craig Unger, ale cărei lucrări anterioare includ „House of Trump, House of Putin”.

„Acesta este un exemplu în care oamenii au fost recrutați când erau doar studenți și apoi au ajuns la funcții importante. Așa ceva se întâmpla cu Trump”, a spus Șveț, luni, prin telefon, din locuința sa din Virginia.

Cum a apărut Trump pentru prima dată pe radarul rușilor

Iuri Șveț, maior în KGB, a lucrat acoperit drept corespondent la Washington pentru agenția Tass, în anii 80. S-a mutat definitiv în SUA în 1993 și a obținut cetățenia americană. Lucrează ca anchetator de securitate corporativă și a fost partener al lui Alexander Litvinenko, care a fost asasinat la Londra în 2006.

Craig Unger descrie cum a apărut Trump pentru prima dată pe radarul rușilor, în 1977. Când s-a căsătorit cu prima sa soție, Ivana Zelnickova, un model ceh. Trump a devenit ținta unei operațiuni de spionaj supravegheate de serviciul de informații din Cehoslovacia în cooperare cu KGB.

Trei ani mai târziu, Trump și-a deschis prima mare afacere imobiliară, hotelul Grand Central New York.

Trump a cumpărat atunci  200 de televizoare pentru hotel de la Simeon Kislin, un emigrant sovietic care era coproprietar al companiei de electronice Joy Lud de pe Fifth Avenue.

Potrivit lui Șveț, Joy Lud era controlată de KGB. Iar Kilsin, care lucra ca agent al KGB, l-a identificat pe Trump ca pe un potential atu. Kilsin a negat că a lucrat pentru KGB.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.