Evenimentul Zilei > International > Moscova relaxează măsurile anti COVID. Măsura nu se aplică și protestelor
Moscova relaxează măsurile anti COVID. Măsura nu se aplică și protestelor

Moscova relaxează măsurile anti COVID. Măsura nu se aplică și protestelor

Moscova relaxează măsurile de restricție împotriva COVID pe motiv că situația epidemiologică se îmbunătățește din ce în ce mai mult

Moscova se relaxează măsurile anti COVID.

Autoritățile din Moscova au relaxat restricțiile impuse în timpul pandemiei de COVID. Barurile, restaurantele și cluburile vor fi deschise pentru toată noaptea, iar nu până la ora 23.00 ca până în prezent. Motivul invocat de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a fost îmbunătățirea nivelului epidemiologic. Primarul Moscovei a declarat miercuri că situaţia epidemiologică a continuat să se amelioreze în metropola de 12 milioane de locuitori.

„Pandemia este în declin şi, în această situaţie, datoria noastră este de a crea condiţiile pentru restabilirea economiei”, a anunţat primarul capitalei ruse Serghei Sobianin.

Potrivit acestuia, mai mult de 50% din paturile din unitățile Covid-19 sunt libere.

„Mai mult de 50% din paturi sunt libere în unităţile COVID-19, este o premieră de la mijlocul lunii iunie 2020”, a anunțat primarul.

„Cele mai calde felicitări pentru voi, prieteni, pentru victoria noastră comună. Încă un pas către întoarcerea la viaţa normală în frumosul oraş Moscova”, a adăugat el.

Barurile, restaurantele şi cluburile vor rămâne deschise după ora 23:00. De asemenea, firmele nu mai sunt obligate să trimită 30% dintre angajați în telemuncă.

Moscova relaxează restricțiile anti COVID dar, protestele rămân interzise

Decretul lui Sobianin nu ridică însă interdicţia impusă manifestaţiilor publice în aer liber. Aceasta, în condițiile în care susţinătorii opozantului Aleksei Navalnîi au chemat duminică la proteste. Este al doilea weekend consecutive în care au loc manifestații pentru eliberarea lui Navalnîi. Aceste acţiuni sunt condiderate ilegale și s-au soldat cu 1.500 de arestări la Moscova.

Primarul Sobianin a calificat manifestaţiile drept inacceptabile din cauza epidemiei.

Rusia speră să scape de pandemie cu Sputnik V

Marți, la Moscova, au fost înregistrate 2.317 de noi contaminări. Alte 5.572 de persoane au fost declarate vindecate.

În ciuda unui al doilea val mortal de coronavirus din toamnă, autorităţile ruse nu au instituit carantina. Măsura a urmărit protejarea situației economice aflate în declin.

Pe de altă parte Rusia a lansat un program de vaccinare voluntară cu vaccinul rusesc Sputnik V în decembrie. În ultima lună, după începerea campaniei de vaccinare s-a înregistrat o scădere constantă a cazurilor. Kremlinul se bazează pe campania de vaccinare în masă aflată în desfăşurare pentru a învinge epidemia.