France 24: Ungaria rupe rândurile europenilor şi recurge la vaccinul rusesc Sputnik V

France 24: Ungaria rupe rândurile europenilor şi recurge  la vaccinul rusesc Sputnik V

Ungaria a anunţat vineri că a încheiat un acord cu Moscova pentru a cumpăra "cantităţi mari" de vaccin rusesc contra COVID-19. Reglementatorul ungar a dat verde pentru utilizarea vaccinului, dar autorităţile sanitare europene nu l-au aprobat încă.

Vaccinul rusesc Sputnik V nu a fost încă aprobat de autorităţile europene şi totuşi Budapesta a încheiat un acord pentru a cumpăra "cantităţi mari" de vaccin.

Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, în vizită Moscova, a făcut acest anunţ vineri, 22 ianuarie, într-un video postat pe contul lui de Facebook. "Detalii vor fi date mai târziu", a arătat el.

Această declaraţie vine când organismul de reglementare ungar a aprobat în această săptămână folosirea vaccinului rusesc, pe fondul criticilor Budapestei faţă de "lentorile" procesului de aprobare a vaccinurilor de către Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA). "Ceva nu merge bine la nivelul UE".

Numai două vaccinuri sunt în prezent autorizate în UE: Pfizer-BioNTech şi Moderna. Aprobarea vaccinului de la AstraZeneca, utilizat deja în Regatul Unit, trebuie sa apară înainte de sfârşitul lunii.

Prim-ministrul suveranist Viktor Orban şi-a exprimat vineri din nou nerăbdarea, a doua zi după un summit al celor 27 prin videoconferinţă pe această temă.

"Dacă nu există vaccin al Uniunii, să-l luăm din altă parte. Nu e posibil ca ungurii să moară din cauza asta" a adăugat liderul, obişnuit cu înfruntările cu Bruxellesul.

Influenţă geopolitică

Autorităţile ruse au depus o cerere de înregistrare a Sputnik V în UE, eficace în proporţie de peste 90% potrivit Moscovei, dar EMA nu a început încă procedura de examinare.

Dacă şi-a atras critici când a fost omologat, în august 2020, el a fost de atunci administrat unui număr de peste 1,5 milioane de persoane, potrivit Rusiei, care a făcut din el un instrument de influenţă geopolitică.

"Ungaria este prima ţară a UE care devine conştientă de avantajele Sputnik V", s-a felicitat joi într-un comunicat Kiril Dmitriev, directorul Fondului suveran rusesc (RDIF) care a finanţat punerea la punct a vaccinului.

Ungaria a mai comandat un milion de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm şi aşteaptă aprobarea inspectorilor unguri, care se află în prezent la Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News