Evenimentul Zilei > International > Update. Proteste uriașe în Rusia, în sprijinul lui Aleksei Navalnîi. Rețineri în masă. Moscova acuză SUA. VIDEO
Update. Proteste uriașe în Rusia, în sprijinul lui Aleksei Navalnîi. Rețineri în masă. Moscova acuză SUA. VIDEO

Update. Proteste uriașe în Rusia, în sprijinul lui Aleksei Navalnîi. Rețineri în masă. Moscova acuză SUA. VIDEO

Proteste masive au loc în Rusia. Se cere eliberarea liderului opoziției Alexei Navalny, care a fost arestat imediat după ce a aterizat pe aeroportul Şeremetievo. Printre manifestanți s-a aflat și soția opozantului rus, care a fost reținută de poliție, apoi a fost eliberată.

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi s-au luptat cu poliția. Din imagini se poate vedea cum sunt arestaţi manifestanții în timpul protestelor în masă care au loc în toată Rusia.

Update 3. Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă. Anunțul a fost făcut de către Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP.

„Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?”, a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook. „Colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, se mai arată în mesaj.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste, potrivit Reuters.

Update 2. Aproape 2.000 de persoane au fost arestate la manifestaţiile organizate în Rusia pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână. Iulia, Navalnîi, soția lui Alexei Navalnîi, a fost eliberată, scrie presa internațională.

Aproape 2.000 de persoane au fost reținute

Update 1. Soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia, a fost arestată de poliţie la Moscova, unde protestatarii au început deja să se adune în piaţa Puşkin. Ea a postat pe Instagram un selfie în duba poliţiei. Ulterior, aceasta a fost eliberată.

Mii de protestatari au încălcat interdicţia autorităţilor de a se reuni şi au venit la Moscova pentru a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

Mulţi protestarari au strigat: „Putin ar trebui să plece”, „Să-ți fie rușine”, „Rusia va fi liberă”, „Putin e un asasin”. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele scandate în piaţa Puşkin din centrul Moscovei.

Poliţia a arestat în jur de 2.000 de persoane în întreaga Rusie cu prilejul protestelor organizate în câteva zeci de oraşe la apelul lui Navalnîi.

Sute, posibil mii, par să fi participat la mitinguri și marșuri în Ekaterinburg, Irkutsk, Izhevsk, Nijni Novgorod, Arhanghelsk și alte orașe din estul Rusiei.

Serviciile de telefonie mobilă și internet din Rusia au suferit întreruperi

Autoritățile interferează uneori cu rețelele de comunicații pentru a face mai dificilă manifestarea protestatarilor. Mai precis să intre în legătură între ei și lumea largă online cât mai greu, chiar deloc.

Echipa lui Navalnîi a publicat pe tot parcursul zilei de sâmbătă înregistrări video de la aceste proteste.  S-a scandat sloganuri precum „Navalnîi, suntem alături de tine” sau „libertate pentru prizonierii politici”.

Circa 2.000 de oameni au protestat şi la Sankt Petersburg. Este al doilea oraş al ţării şi locul de baştină al preşedintelui Vladimir Putin. Şi aici poliţia a făcut zeci de arestări.

Protestatarii fug de polițiști în Vladivostok,

La Iakuţk, la sud de Cercul polar, o sută de protestatari au înfruntat frigul extrem şi au manifestat la temperaturi de -50 de grade Celsius.

Aleksei Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze sâmbătă în întreaga ţară

Aleksei Navalnîi a fost arestat săptămâna trecută pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Liderul venea de la Berlin, unde a fost tratat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.  El se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează.

Șase jurnaliști au fost reținuți la St Petersburg, aflaţi la protestele pro Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei mai aprigi critici ai președintelui Vladimir Putin, dă vina pe Moscova pentru atacul care aproape l-a ucis, deși Kremlinul neagă orice implicare.

El este acuzat de încălcarea condițiilor de cauțiune și se confruntă cu o posibilă pedeapsă cu închisoarea de trei ani și jumătate dacă va fi găsit vinovat.

Mai mult, s-a lansat o investigație după ce tinerii susținători ai Aleksei Navalnîi au inundat TikTok cu videoclipuri anti-Putin, încurajând oamenii să sprijine acțiunea în acest weekend folosind hashtagurile #freenavalny și # 23Jan, relatează skynews.