Jurnalistul independent Jordan Schachtel a semnalizat, pe Twitter, atitudinea pe care a adoptat-o Ismail Haniyeh, liderul Hamas în Gaza și fost prim-ministru al Autorității Palestiniene, în contextul violențelor dintre grupările teroriste palestiniene și forțele israeliene și care îi este permisă, deși Twitter îi suspendase contul lui Donald Trump.

Jurnalistul subliniază că Twitter a suspendat contul fostului președinte din cadrul rețelei de socializare în cauză, în timp ce liderului organizației teroriste Hamas i se permite să ridice în slăvi atacurile asupra Tel Avivului. Twitter invoca pe atunci riscurile „incitării la violenţă” din partea preşedintelui american, la două zile după ce protestul susţinătorilor săi a degenerat în violenţe, iar clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt.

„Bombardarea Tel Avivului și a conductei dintre Eilat și Ashkelon. Dumnezeu este puternic și slava este numai a Lui”, a scris pe Twitter liderul Hamas. În aceste condiții, contul liderului Hamas este încă activ.

 

Reamintim că în Gaza au avut loc atacuri masive. Hamas a lansat un alt val de rachete – sirenele șuieră, populația aleargă spre adăposturi.

Atacuri masive în Gaza

Noi atacuri aeriene ale Israelului au vizat poziții ale Hamas, din Gaza, și miercuri, 12 mai. În același timp, Hamas a lansat noi tiruri de rachete în sudul Israelului.

Alerte de rachete se aud în comunitățile de frontieră din Gaza. Sirenele urlă în comunitățile Pri Gan și Holit, trimițându-i pe locuitori la adăpost. Ministrul israelian al Apărării a transmis: „Ne oprim când vom avea liniște deplină”.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că 53 de palestinieni au murit în atacurile în curs între Israel și grupul terorist de la ora 15:00, miercuri. Paisprezece dintre cei uciși erau minori, spune Ministerul Sănătății. Alți 320 de palestinieni din Gaza au fost răniți.

Până la momentul actual, nu există date concrete care să arate câți dintre aceștia sunt teroriști afiliați la Hamas, Jihadul Islamic sau alte grupuri din Gaza, spre deosebire de civili.

Cine este liderul Hamas

Ismail Haniyeh are 58 de ani. Alături de Mahmoud al-Zahar, Haniyeh este liderul Hamas în Gaza și fost prim-ministru al Autorității Palestiniene. A fost considerat unul dintre cei mai tineri lideri ai organizației Hamas.

De subliniat este următorul aspect: în Carta Mișcării Hamas, se evidențiază că orice compromis cu Israelul e respins. Se susține, în acest sens, înființarea unui stat arab pe teritoriul israelian. Teritoriul israelian este notat în cartă, potrivit jurisprudenței musulmane, un loc „waqf“ islamic. Prin urmare, acceptarea existenței statului Israel reprezintă o încălcare a aceleiași jurisprudențe musulmane. Din această cauză, statele arabe consideră teritoriile pe care este situat Israelul drept „teritoriile ocupate“.

La scurt timp după apariția cartei, organizația a fost interzisă de către autoritățile israeliene, trecând în clandestinitate.

Violențele nu se vor opri

Violențele nu par să se oprească prea curând. Hamas a trecut o „linie roşie”, lansând rachete asupra Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu, a promis un răspuns ferm în acest sens și a subliniat că oricine atacă, va plăti un preț.

Potrivit demnitarului, conflictul actual va mai putea dura ceva timp. „Organizațiile teroriste au fost lovite dur și vor fi lovite în continuare, din cauza deciziei lor de a ataca Israelul”, a spus Benny Gantz, ministrul Apărării.

La rândul său, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a spus că mișcarea este „gata” de conflict, dacă Israelul vrea o escaladă. „Dacă Israelul vrea să escaladeze, suntem gata de asta, iar dacă vrea să se oprească, și pentru asta suntem pregătiți”, a declarat el într-o intervenție televizată. „Avem de-a face cu un nou echilibru de forțe”, a mai spus Haniyeh, citat de BBC.

Sunt cele mai grave violențe între Israel și palestinieni din 2017.