Se știe: președintele american a fost împotriva purtării măștii de protecție.

De partea lor, democrații au făcut mereu campanie pentru purtarea măștilor, în frunte cu candidatul la președinție Joe Biden, care nu a ieșit niciodată fără să poarte una.

Fostul vicepreședinte, în vârstă de 77 de ani, tocmai a anunțat că va renunța la întâlniri înainte de alegerile prezidențiale, din cauza situației sanitare.

Donald Trump a spus în trecut că nu poartă o mască pentru că îi este teamă să nu ironizat și să pară ridicol. Se temea că fotografii de presă și cameramanii vor folosi astfel de clișee împotriva lui.

Lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că vrea să impună portul măștii de protecție ca măsură obligatorie pe teritoriul Statelor Unite.

Și, evident, a lansat către Donald Trump: „Bărbații adevărați poartă măști. Fiți un exemplu pentru țară și faceți-o. Nu este doar să vă protejeze pe dumneavoastră. Este de a-i proteja pe ceilalți și pe familiile lor”.

Miercuri, Statele Unite au înregistrat un nou record în numărul de cazuri noi de Covid-19, cu peste 50.000 de noi infecții în 24 de ore

Așadar, refuzul lui Donald Trump de a purta o mască ar putea să se întoarcă împotriva lui. Sondajele sunt din ce în ce mai defavorabile, atribuindu-i uneori opt puncte mai puțin decât adversarul său democrat Joe Biden.

Însă, recent, Donald Trump a schimbat tonul. În cadrul unui interviu acordat postului Fox Business, el a declarat:

„Nu cred că ar trebui să fie obligatorie purtarea măștii. Deoarece deseori, distanțele pot fi respectate. Dar nu sunt împotriva purtării măștii … În plus, am purtat deja una, și mi-a plăcut acest aspect, găsesc că mi-a dat aerul lui  Lone Ranger (personaj western cu ochi mascați  apărut într-o telenovelă radio în 1933, apoi într-un serial de televiziune din 1949 până în 1957).

Pe de altă parte, obligativitatea purtării măștii de protecție peste tot în Statele Unite ar putea salva redemararea celei mai mari economii din lume, a asigurat banca Goldman Sachs, într-un moment în care pandemia este din nou în flăcări în sudul Statelor Unite.

Raportul „Măști și PIB”, publicat săptămâna aceasta de Goldman Sachs, estimează că purtarea obligatorie a măștii, măsură care, potrivit multor oameni de știință, ar face posibilă încetinirea  transmiterii noului coronavirus, „ar putea înlocui parțial” măsurile de restricții, ceea ce ar putea însemna creșterea PIB cu 5 puncte procentuale.