Evenimentul Zilei > International > Până la capăt. Trump nu va participa la încoronarea lui Biden
Până la capăt. Trump nu va participa la încoronarea lui Biden

Până la capăt. Trump nu va participa la încoronarea lui Biden

Donald Trump va deveni astfel primul președinte care refuză să participe la depunerea jurământului succesorului său, după Andrew Johnson în 1869.

Donald Trump a anunțat, pe Twitter, că nu va fi alături de Joe Biden pentru depunerea jurământului la 20 ianuarie, ziua ceremoniei de învestitură a noului președinte al SUA.

Trump, care a recâștigat utilizarea contului său de Twitter, a făcut anunțul vineri, rupând astfel cu tradiția americană potrivit căreia președintele care părăsește Casa Albă trebuie să fie alături de succesorul său, la învestitura acestuia.

„Pentru toți cei care au întrebat, nu voi participa la depunerea jurământului pe 20 ianuarie”, a scris Trump, într-un tweet laconic. Donald Trump va deveni astfel primul președinte care refuză să participe la depunerea jurământului succesorului său, după Andrew Johnson în 1869, scrie Le Point.

Joe Biden și Kamala Harris vor depune jurământul, la, 20 ianuarie la orele prânzului, ca președinte și respectiv vicepreședinte al Statelor Unite. Această ceremonie mult așteptată are loc în mod tradițional pe treptele Congresului, în fața peluzelor  National Mall.

Covid-19 strică ceremonia

La fiecare patru ani, sute de mii de spectatori se adună în capitala federală americană pentru a participa la această așteptată ceremonie de învestire, dar accesul publicului va fi limitat anul acesta din cauza pandemiei Covid-19.

În ianuarie 2017, ceremonia a provocat prima încleștare între Donald Trump și mass-media americană. Noul președinte s-a arătat indignat că presa a subliniat că mulțimea era, fără îndoială, mai mică decât cea care participase la inaugurarea lui Barack Obama în 2009.

La două zile după violențele din clădirea Capitoliului, care au zguduit America și a uimit lumea, președinția lui Trump a fost la un pas de implozie. Cereri de demisie, planuri de destituire, foc de critici împotriva unui președinte acuzat că a subminat instituțiile și a aruncat gaz peste foc: cu 12 zile înainte de sfârșitul mandatului său, Donald Trump pare mai singur ca oricând, scrie France 24.

Într-un mesaj video lansat joi seară, furtunosul miliardar a recunoscut în cele din urmă înfrângerea, chiar dacă nu l-a citat niciodată – darămite să-l felicite – pe succesorul său democrat Joe Biden. În acest exercițiu destinat să încerce să salveze sfârșitul mandatului său, el a denunțat și „un atac odios” asupra Capitolului, fără a-și numi partea de rsponsabilitatea în această dramă care a pătat imaginea Americii în întreaga lume.