Franţa abia ce a impus o taxare digitală asupra minunatelor noastre companii tehnologice americane. Dacă cineva trebuie să taxeze asta, acel cineva trebuie să fie SUA. Vom anunţa curând o acţiune substanţială ca răspuns la nebunia lui Macron. Mereu am spus că vinul american este mai bun decât cel franţuzesc”, a scris pe Twitter şeful Casei Albe.

Taxa votată de Senatul francez va lovi 30 de firme digitale, printre care cele americane Apple, Amazon, Facebook şi Microsoft. Ameninţarea lui Trump vine ca urmare a comentariului analistului financiar Larry Kudlow, care a numit impozitarea ca pe ’’o mare greşeală’’.

Preşedintele SUA a adăugat imediat că ’’am preferat mereu vinul american înaintea celui franţuzesc…îmi este suficient să-l privesc, mai ales că eu nu beau’’. El a aşteptat câteva săptămâni înainte de a ataca Franţa. În fapt, aprobarea web-taxei din partea Senatului francez este din 11 iulie, dar deja la sfârşitul lunii iunie, într-o convorbire telefonică, Macron îi explicase lui Trump necesitatea unui acord internaţional privind taxarea companiilor care furnizează servicii digitale.

Franţa este lider mondial în exportul vinului în Statele Unite, iar de la această nouă taxă  guvernul francez speră să scoată circa 400 de milioane de euro pe an. O sumă mare de bani care ar putea fi compensată în sens negativ de o reducere a cantității de vin vândută în SUA, unde Franţa este principalul exportator mondial cu circa 1,8 miliarde de euro în total. Acum, dacă ameninţarea lui Trump va deveni realitate, ţara şampaniei ar putea pierde locul întâi.