„Vom prelungi recomandările noastre până pe 30 aprilie pentru a încetini răspândirea”, a declarat presei Donald Trump. „Nimic nu ar fi mai rău decât să declarăm victorie înainte ca victoria să fie câştigată”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Conform recomandărilor reînnoite vizează ca populaţia să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane şi să rămână acasă cât mai mult. Iniţial, acestea au fost anunţate pentru o perioadă de 15 zile ca o măsură menită „să încetinească răspândirea” pandemiei COVID-19. Preşedintele Trump declarase la începutul săptămânii trecute că dorinţa sa era ca ţara să fie redeschisă şi economia ţării repornită, în cea mai mare parte, până pe 12 aprilie.

Preşedintele SUA a estimat că vârful ratei mortalităţii provocate de epidemia noului coronavirus va fi atins în două săptămâni.

„Proiecţiile arată că vârful ratei mortalităţii ar urma probabil să aibă loc în două săptămâni”, a afirmat Donald Trump, potrivit AFP şi a adăugat: „vom fi pe calea recuperării până pe 1 iunie”.

Trump a mai estimat că limitarea numărului de decese la 100.000 ar constitui o „treabă bună” şi că administraţia sa a redus numărul potenţial de decese din estimările anterioare, care era de peste 2 milioane. „Dacă am putea-o menţine aşa cum spuneam, la 100.000, este o cifră oribilă, poate chiar mai puţin …deci să avem între 100.000 şi 200.000, vom fi făcut toţi o treabă foarte bună”, a spus Trump, conform dpa.

Preşedintele american a mai anunţat că un „pod aerian” va aduce echipamente medicale în SUA, fără a preciza clar care vor capetele acestuia. El a lăsat, de asemenea, să se înţeleagă că anumite materiale precum măştile de protecţie, de o importanţă crucială pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, dispar în mod suspect din spitalele americane.

Totodată, Donald Trump a cerut duminică Congresului să restabilească deducerea fiscală completă a impozitelor pentru mese şi divertisment ca răspuns la pandemia COVID-19, informează Agerpres.

Conform datelor furnizate de universitatea Johns Hopkins, în SUA s-au înregistrat peste 142.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, un număr record la nivel global. Numărul total al deceselor se ridica luni dimineată la 2.484.