Mii de luptători străini din circa 80 de ţări s-au alăturat Statului Islamic când gruparea jihadistă a ocupat zone largi din Siria şi Irak în 2014.

Soarta acestor luptători şi a familiilor lor a devenit o chestiune presantă după ce la începutul anului s-a anunţat înfrângerea grupării militante.

Unii copii au fost repatriaţi, însă ţările europene sunt reticente în privinţa întoarcerii cetăţenilor lor care s-au implicat activ în acţiunile Statului Islamic.

„La un moment dat voi fi nevoit să spun: Ori îi luaţi înapoi, ori îi vom lăsa liberi la graniţele voastre”, a declarat Trump la o întâlnire cu presa în Biroul Oval de la Casa Albă.

Trump a atras atenţia că Statele Unite nu vor acoperi costurile cu detenţia a „mii” de luptători. „Ei au venit în mare parte din Europa”, a spus el despre luptători.

Operaţiunile militare ample desfăşurate de o coaliţie condusă de SUA şi de Forţele Democrate Siriene (SDF) conduse de kurzi împotriva extremiştilor în nord-estul Siriei au făcut ca zeci de mii de civili, dintre care mulţi suspectaţi de legături cu Statul Islamic, să ajungă în tabere pentru persoane strămutate, potrivit Agerpres.