Evenimentul Zilei > International > Trump evocă prima data posibilitatea înfrângerii
Trump evocă prima data posibilitatea înfrângerii

Trump evocă prima data posibilitatea înfrângerii

Președintele în exercițiu s-a exprimat din grădinile Casei Albe, prima sa luare de cuvânt în public după ce rivalul democrat Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

„Timpul ne va spune”: Donald Trump a lăsat, vineri, ușa deschisă pentru posibilitatea unei înfrângeri în fața lui Joe Biden, o înfrângere pe care însă nu pare dispus să o recunoască.

În timp ce numărul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus este în mod clar în creștere în SUA, Donald Trump a dorit să excludă posibilitatea carantinării totale, scrie Le Point.

„Cred că timpul va spune ce administrație vom avea, dar orice se va întâmpla în viitor, cine știe, vă pot spune că această administrație nu va impune închiderea” , a spus Trump, mult mai puțin categoric decât în ​​tweet-urile sale în care denunța alegeri prezidențiale „trucate”.

Republicanul nu a mai menționat în continuare alegerile prezidențiale în timpul discursului său, încheiat fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Donald Trump a revendicat totuși, vineri, câștigarea alegerilor prezidențiale, continuând să pună la îndoială rezultatele, un fapt fără precedent în istoria politică americană.

Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican  a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane, relatează AFP şi dpa.

Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC.

Joe Biden este primul democrat care câştigă votul din Georgia în ultimii 28 de ani.

Joe Biden a făcut din pandemie prioritatea numărul unu al viitorului său mandat. El a dezvăluit săptămâna aceasta numele membrilor celulei de criză dedicată crizei sanitare, care își va începe activitatea imediat după ce Biden va intra la Casa Albă, la 20 ianuarie.

Pandemia Covid-19, minimizată în mod regulat de miliardarul republican, a scufundat SUA în cea mai gravă criză sanitară pe care a cunoscut-o de la gripa spaniolă din 1918, în cea mai gravă recesiune de după criza din 1929 și a a afectat campania electorală americană.