''Anglia trebuie să iese din Europa…America se va îngriji să stipuleze contracte comerciale optime după Brexit, suveranist-populistul Farage şi naţionalistul Johnson trebuie să trântească uşa în nas Uniunii Europene…', a declarat preşedintele Trump.

În acest punct trebuie să amintim că debarcarea din 6 iunie 1944 a fost o acţiune dorită, proiectată şi realizată de doi giganţi ai celui de Al Doilea Război Mondial şi căreia lumea liberă îi datorează totul: Franklin D. Roosevelt şi Winston Churchill.

Roosevelt a combătut împotriva izolaţioniştilor filo-nazişti proprii, cât şi anti-semiţilor, hotărâţi să se insereze în graniţele continentale protejate de două oceane pentru a lăsa Europa în mâinile lui Hitler. Curchill voia ca retragerea de la Dunkerque să reprezinte un capitol al solidarităţii europene pentru salvarea nu numai a soldaţilor britanici, dar şi a tuturor francezilor învinşi dar şi mobilizarea a 330.000 de persoane graţie contribuţiei civililor.

Operaţiunea Overlord  (a fost numele de cod al Bătăliei pentru Normandia – operaţiune care a constat într-o invazie a Aliaţilor asupra Europei occidentale ocupate de Germania nazistă. Operaţiunea a început la 6 iunie 1944 cu Debarcarea din Normandia) devine astfel fundamentul euro-atlantismului. Aici se naşte planul Marshall, Pactul Atlantic şi mai târziu acea Comunitate Europeană susţinută ca parteneri ai lumii libere de Truman, Eisenhower şi Kennedy, dar la începuturi inspirată de Curchill. 

Iată de ce este contra istoriei şi politic fără sens invocarea naţionalist-comercială a lui Donald Trump într-o ocazie atât de importantă pentru istoria şi memoria contemporană. Acestea sunt concluziile lui Massimo Teodori, jurnalist, scriitor, istoric.