Evenimentul Zilei > International > Trump a dat lovitura. Arabia Saudită cumpără rachete din SUA în valoare de 15 miliarde de dolari
Trump a dat lovitura. Arabia Saudită cumpără rachete din SUA în valoare de 15 miliarde de dolari

Trump a dat lovitura. Arabia Saudită cumpără rachete din SUA în valoare de 15 miliarde de dolari

Arabia Saudită va cumpăra sisteme de apărare antirachetă în valoare de 15 miliarde dolari americani de la compania americană Lockheed Martin, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Departamentul de Stat a dat publicității faptul că oficialii saudiți și americani au formalizat săptămâna aceasta termenii pentru achiziționarea de către Saudiți a 44 de lansatoare, rachete și echipamente conexe Terminalelor de Altitudine înaltă (THAAD).

În ultimele săptămâni, administrația Trump și industria de apărare din SUA au lucrat împreună pentru salvarea și concretizarea unora dintre vânzările de armament produs în SUA în valoare de 110 miliarde de dolari americani, propuse de către  Donald Trump Arabiei Saudite, după alegerea acestuia ca președinte al SUA. Acordul THAAD fusese pus în discuție din luna decembrie a anului 2016 și este acum finalizat, a afirmat  purtătorul de cuvânt al administrației de la Washington.

Trump și regele Salman al Arabiei Saudite au purtat o discuției telefonică la sfârșitul lunii septembrie, telefonul în care au discutat aspecte legate de vânzarea sistemul de apărare antirachetă THAAD, a declarat un oficial saudit pentru Reuters în luna octombrie. Oficialul saudit  a declarat la acea vreme că tranzacția ar putea fi semnată până la sfârșitul acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că această înțelegere susține "securitatea pe termen lung a Arabiei Saudite și a regiunii Golfului în fața amenințării din ce în ce mai mari din partea rachetelor balistice  ale regimului iranian și a grupărilor extremiste susținute de către acesta".