Trilogia evreiasca, la Sibiu

Trilogia evreiasca, la Sibiu

Regizorul Mihai Maniutiu aduce pe scena Capitalei Culturale trei spectacole despre atrocitatile nazismului, Biblie si Vechiul Testament.

In Joia Mare, la Teatrul National ” din Sibiu se lanseaza un proiect unic in Romania: „Trilogia evreiasca” a reputatului regizor Mihai Maniutiu.

Proiectul face parte din programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007” - „Regizori romani si straini invitati” si aduce pe scena spectacole ce vorbesc despre atrocitatile nazismului, despre Biblie si despre Vechiul Testament.

„Trilogia evreiasca”, regizata de Mihai Maniutiu, alcatuita din trei spectacole avandu-l in centru pe actorul Marian Ralea, debuteaza astazi cu „Shoah. Versiunea Primo Levi”, un scenariu dupa interviuri cu Primo Levi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spectacolul se va juca, in premiera, in doua reprezentatii consecutive, de la ora 17.00 si de la ora 19.00.

Cea de-a doua parte a Trilogiei Evreiesti, „Ecleziastul”, o dramatizare dupa Biblie, se va juca in premiera pe 29 aprilie, iar a treia parte, „Experimentul Iov”, cu un text ce pleaca de la Vechiul Testament si de la opera lui Jung, va fi reprezentata in mai, fiind un spectacol care a mai fost montat la Sibiu, in 2003. „Vinovatul” de la Auschwitz

„Shoah” porneste de la diferite interviuri cu un supravietuitor al Holocaustului, numit Primo Levi. Interviurile au fost culese de pe internet din diferite publicatii, traduse de Anca Maniutiu, si care stau la baza scenariului dramatic semnat de Mihai Maniutiu.

Primo Levi a fost un evreu italian, chimist de profesie si autor de memorii, proze scurte, poezii si romane, devenit foarte cunoscut mai ales datorita lucrarilor sale despre Holocaust, dar si din cauza perioadei petrecute ca prizonier la Auschwitz. A murit in urma cu exact 20 de ani, in aprilie 1987.

„Primo Levi si-a purtat suferinta supravietuirii ca un stigmatizat, care se crede singurul vinovat de ceea ce i se intampla. Rezistent la toate intrebarile care i se pun, se trateaza ca un invinuit”, explica directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac.

„Maniutiu vrea sa ne arate ca nu toti cei care au avut parte de atrocitatile din lagare traiesc cu sindromul urii in ei. Levi considera ca a trait fara Dumnezeu in suflet si de aceea diavolul il chinuieste”, adauga Chiriac.

De trei ori Marian Ralea

In „Shoah”, regizorul prezinta atrocitatile nazismului, realizand un spectacol-memorie. „„Aminteste-ti, si nu vei fi uitat nici tu” - acest adagiu antic ne-a insotit in munca de reconfigurare scenica, din unghiul lui Primo Levi, a crimei naziste si a catastrofei care a lovit poporul evreu”, spune Mihai Maniutiu.

Rolul principal, al lui Primo Levi, este interpretat de Marian Ralea, care este deja un obisnuit al scenei din Sibiu. „Deja ma consider sibian.

Sunt deja de trei ani aici, incepand cu „Experimentul Iov”, care se va relua acum. In ultimul timp, avand si cursuri la Facultatea de Teatru din Sibiu, petrec destul de mult timp in oras„, declara Marian Ralea.

Ultimele spectacole in care Marian Ralea a jucat la Sibiu au fost „Rinocerii”, regia Tompa Gabor, si „Pescarusul”, regia Andrei Serban.

Actorul se afla la a saptea colaborare cu regizorul Mihai Maniutiu, iar rolul din „Shoah” il bucura, mai ales ca premiera este in Saptamana Mare.

„In acest rol este o participare si trupeasca, si intelectuala. „Shoah” este un spectacol despre vis si realitate. Este un vis al lui Primo Levi, care s-a prelungit si dupa ce a fost eliberat”, explica Ralea, care interpreteaza singurul personaj real din spectacol, restul fiind aparitii din visurile sale.

Alaturi de el, in „Shoah” se vor afla pe scena actori sibieni si un cor.

Succes

A montat „Caligula”

Mihai Maniutiu, in varsta de 53 de ani, a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti in 1978. A lucrat la importante teatre din Romania si de peste hotare (Marea Britanie, Belgia), castigand numeroase premii pentru regie.

In 1998 a castigat Premiul UNITER - „Cel mai bun regizor” si premiul revistei „Cuvantul” pentru „Regizorul anului”.

Printre spectacolele sale se numara „Richard al III-lea” (1993), „Caligula” (1996), „Richard al II-lea” (1998). Cartea „Dansand pe ruine” include o serie de eseuri despre spectacolele lui Maniutiu, scrise de criticul literar Dan C. Mihailescu.