Evenimentul Zilei > Justitie > Tribunalul Bucureşti a decis: Vanghelie SCAPĂ de interdicţia de a părăsi ţara, dar nu şi de CONTROLUL JUDICIAR
Tribunalul Bucureşti a decis: Vanghelie SCAPĂ de interdicţia de a părăsi ţara, dar nu şi de CONTROLUL JUDICIAR

Tribunalul Bucureşti a decis: Vanghelie SCAPĂ de interdicţia de a părăsi ţara, dar nu şi de CONTROLUL JUDICIAR

Fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, scapă de interdicţia de a părăsi ţara, dar rămâne cu celelalte obligaţii ale controlului judiciar, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au admis, joi, solicitarea de a se trata în străinătate şi au respins cererea procurorilor de a-l plasa în arest la domiciliu.

Procurorii DNA au cerut la Tribunalul Bucureşti înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu, după ce Marian Vanghelie n-a răspuns la telefon ofiţerului de legătură în data de 11 septembrie. Vanghelie susţine că o răceală l-a ţinut la pat patru zile aşa că n-a reuşit să se prezinte la secţia de Poliţie.

„Nu consider că situaţia mea poate fi comparată cu cea a altor persoane care s-au sustras tragerii la răspundere penală. Am stat patru zile în pat”, a declarat Marian Vanghelie.

Fostul edil a explicat că vorbeşte permanent cu ofiţerul de legătură, singurul incident fiind cel din 11 septembrie. Un alt motiv invocat de Vanghelie este că are doar numărul ofiţerului de legătură, dar nu i-a editat şi  numele. „În general ţin telefonul pe silenţios, am acelaşi număr de telefon de 20 de ani şi sunt sunat foarte des de persoane necunoscute”, a mai spus Vanghelie.

În data de 7 iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

Au mai fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

„Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului – unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: