A hotărât-o Consiliul electoral central, potrivit căruia nu sunt condiţii pentru a interzice unui candidat dreptul de a face campanie electorală, chiar dacă este lipsit de libertatea de mişcare, Consiliul a respins însă alte cereri, ca aceea de a putea da interviuri la cinci organe de presă odată şi participarea la dezbateri cu alţi politicieni.

Încă nu este prea clar cum se va desfăşura întâlnirea electorală…fără discuţie legătura cu Junqueras va fi telematică, video sau audio, fiindcă este interzis să părăseşti închisoarea Soto del Real pentru a-ţi face campanie electorală. Partidul Esquerra Republicana a mai obţinut şi dreptul de a putea avea iniţiative electorale în închisoarea Lledoners, în Catalonia, pentru a implica deţinuţii cu drept de vot pe 28 aprilie.

Oriol Junquerras, este învinuit, împreună cu alţi 11 lideri independentişti într-un proces care se desfăşoară de două luni la Tribunalul Suprem din Madrid. Procuratura generală a cerut pentru el o condamnare la 25 de ani de închisoare cu acuzaţia de rebeliune violentă, deturnare de fonduri publice şi revoltă. 

Liderul partidului Esquerra este şi candidat la alegerile europene, ca şi ex preşedintele Generalitat, Carles Puigdemont, actualmente în Belgia. În caz de reuşită în alegeri, va înterveni tema imunităţii la care au dreptul parlamentarii europeni. Un rebus de nerezolvat, potrivit La Stampa.

 

Citește și: