Richard Heydarian, expert în afacerile externe, a avertizat că tensiunile tot mai mari dintre Statele Unite și China ar putea pune lumea "pe calea cea bună pentru momentul adevărului".

Cele două superputerii nu sunt de acord cu privire la militarizarea din ce în ce mai mare a Mării Chinei de Sud de către Beijing. Autoritățile chineze au ordonat construirea insulelor și a recifurilor artificiale, care, în opinia SUA, sunt menite să submineze operațiunile lor navale în regiune.

Heydarian a declarat: "Disputele asupra Mării Chinei de Sud se apropie la momentul adevărului, deoarece Washingtonul adoptă o strategie pe întreg spectrul pentru a contesta aderența crescândă a Chinei în această regiune".

"În special, marina americană își intensifică libertatea operațiunilor de navigație (FONOP) și provoacă acum doar activitățile Chinei în zona gri a regiunii în litigiu". "Dacă nu se face nimic, intensificarea jocului celui mai puternic dintre cele două super-puteri ar putea declanșa foarte bine următorul război mondial".

"Până în prezent, încercările au fost destul de provocatoare pentru a încuraja afirmația Chinei, dar nu suficient de robuste pentru a controla amprenta militară în creștere a puterii asiatice din regiune".

Daily Star Online a scris anterior despre situația extraordinar de tensionată din Marea Chinei de Sud. Se întâmplă după ce două nave de război din SUA s-au apropiat de teritoriul chinez disputat, ceea ce a declanșat cu siguranță furia de la Beijing.

Distrugătorii cu rachetele ghidate USS Spruance și USS Preble au fost în raza de 18 kilometri de Mischief Reef în insulele Spratly disputate, pe care China le-a alocat. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care tensiunile dintre SUA și China cresc din cauza unui război comercial în curs de desfășurare. Beijingul și Washingtonul încearcă să ajungă la un acord până la 1 martie.