Trei sferturi dintre românce nu ştiu ce e steriletul. PLUS: Şapte mituri despre contraceptie

Trei sferturi dintre românce nu ştiu ce e steriletul. PLUS: Şapte mituri despre contraceptie

Mai mult de 75% dintre românce nu au auzit de sterilet sau de diafragmă, spune cel mai recent studiu organizat de Institutul pentru Politici Publice.

În schimb, 88% dintre românce ştiu ce este şi cum se foloseşte un prezervativ, 79% ştiu despre pilule contraceptive, iar 49% ştiu despre contracepţia de urgenţă. La polul opus, doar 8% au auzit despre spermicide şi  aproximativ 10% despre plasture, contraceptive injectabile sau inel.   Din populaţia chestionată, o treime a făcut întrerupere de sarcină, iar 50% dintre ele au avut mai multe intervenţii, deşi aproape toate erau implicate într-o relaţie stabilă. "Dacă stai de vorbă cu gravidele care vor să facă avort multe se răzgândesc. Este o sarcină neplanificată, asta le sperie. Însă principalul este ca relaţia să fie stabilă", a declarat doctorul Alexandru Anca, medic primar obstretică-ginecologie, la Spitalul Universitar.   Ziua Mondială a Contracepţiei, sărbătorită anual pe 26 septembrie, aduce în discuţie situaţia îngrijorătoare a întreruperilor de sarcini, România situându-se pe locul patru în Uniunea Europeană, după Marea Britanie, Spania şi Franţa, cu 100.000 de avorturi pe an.   Cercetarea lansată de IPP s-a defăşurat în perioada februarie-martie 2012, pe un eşantion de femei fertile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 49 de ani.

Anticoncepţionalele - mituri clasice despre ele   Metodele contraceptive s-au dezvoltat enorm în ultimii ani. Orice femeie, cu probleme de sănătate sau nu, poate alege dintre numeroasele variante disponibile. Metodele contraceptive pot fi stabilite împreună cu medicul de familie, la cabinetele de planning familial sau la sfatul medicului ginecolog.   Odată cu dezvoltarea contracepţiei, au apărut şi mituri, pe care vi le demontăm în rândurile de mai jos: 1.    Pastilele contracptive sunt sigure 100% Fals! Anticoncepţionalele nu protejează contra bolilor cu transmitere sexuală (cu excepţia prezervativelor), iar eficienţa lor este în jur de 99,7%. 2.    În administrarea anticoncepţionalelor sunt necesare pauze Fals! Organismul ia o pauză în fiecare lună, la menstruaţie, deci nu are nevoie de pauze suplimentare. 3.    Anticoncepţionalele îngraşă Fals! La unele femei se poate observa o uşoară creştere în greutate datorită reţinerii de apă către estrogen. Fiecare organism reacţionează în mod diferit la anticoncepţionalele administrate. 4.    Anticoncepţionalele provoacă acnee şi pete Nu este complet fals, unele anticoncepţionale putând avea acest efect, dar de obicei pilulele contraceptive au un efect pozitiv asupra tenului. Pilula cu drospirenonă conţine un nou hormon sintetic, drospirenonă, cu "efect antiandrogenic", de stimulare a secreţiei glandelor seboreice ce induce apariţia acneei. 5.    Anticoncepţionalele se pot lua cu alte medicamente Fals! Antibioticele şi antidepresivele pot diminua efectul pilulelor, de aceea este necesar un consult medical. 6.    Anticoncepţionalele au prea multe efecte adverse Parţial fals! În primele luni de administrare pot apărea sângerări, greţuri, însă după ce organismul s-a obişnuit, efectele adverse ar trebui să dispară. În caz contrar, medicul vă poate prescrie altele. 7.    Pilulele contraceptive duc la infertilitate Nu există legătură între problemele de fertilitate şi folosirea pe termen lung a pilulelor contraceptive.

Ne puteți urmări și pe Google News