Primele treceri de pietoni din România pe care este interzisă trecerea străzii cu telefonul sau căștile la urechi au fost înființate la Iași. O premieră pusă în practică de municipalitate. Pietonii grăbiți riscă amenzi de 290 de lei, dacă trec strada neregulamentar.

Oficiali din Poliția Română au declarat, pentru EVZ, că este vorba de o campanie de conștientizare demarată de autoritățile locale, susținută de polițiști.

Drept urmare, înaintea trecerilor de pietoni au fost desenate marcaje stradale, care interzic utilizarea telefoanelor mobile și a căștilor.

Reprezentanții primăriei susțin că marcajele au fost inscripționate pentru a spori siguranța pietonilor aflați în traversarea străzii.

În intersecția de pe strada Palat și bulevardul Anastasie Panu, la trecerile de pietoni au fost trasate marcaje prin care pietonii sunt avertizați asupra utilizării smartphon-urilor, care le pot distrage atenția atunci când sunt în trafic. Pe viitor vor apărea și în zona unităților de învățământ din municipiul Iași.

„Din păcate, foarte mulți tineri folosesc gadgeturile, telefoanele mobile și căștile și nu mai acordă atât de multă atenție traficului rutier. Prin urmare, pentru a atrage atenția, într-un mod inedit ieșenilor care folosesc aceste dispozitive, să fie mai atenți atunci când traversează o intersecție, am apelat la această metodă”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași, citat de bunadimineataiasi.ro.

Până acum, polițiștii rutieri au aplicat peste 2.100 de sancțiuni celor care au trecut strada neregulamentar.
„Este recomandat ca pietonii sa traverseze strada doar prin locurile special amenajate și acest lucru după ce, în prealabil, s-au asigurat.”- a declarat Ioana Bilea, purtător de cuvânt IPJ Iași.

Amenzile pentru cei care trec strada neregulamentar pornesc de la 290 de lei.

Măsuri asemănătoare au fost luate și în alte țări din lume. De pildă, în Israel, autoritățile din Tel Aviv au instalat benzi LED înainte de trecerea de pietoni ca să știe cei care se uită la telefon (în jos) dacă e ok sau nu să traversezi.

În SUA, autoritățile din Honolulu, capitala statului Hawai, au interzis, încă din 2017, utilizarea telefoanelor mobile pe treceri de pietoni. Amenzile pentru cei care scriu un mesaj, se joacă un joc sau caută vreo informație online pe zebră a fost stabilită între 15 și 99 de dolari.