Evenimentul Zilei > Economie > TRANZACŢII SUSPECTE de pe bursa de energie, cu PREŢURI MARI
TRANZACŢII SUSPECTE de pe bursa de energie, cu PREŢURI MARI

TRANZACŢII SUSPECTE de pe bursa de energie, cu PREŢURI MARI

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat o investigaţie în cazul a două contracte cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislaţia, şi a cerut ajutorul Consiliului Concurenţei în această anchetă, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii ANRE.

“Sunt raportate două tranzacţii suspecte. ANRE este în discuţii în acest moment cu Consiliul Concurenţei pentru a analiza aceste tranzacţii. Preşedintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenţei ca împreună să desfăşurăm o investigaţie în legătură cu aceste contracte”, au spus oficialii reglementatorului, potrivit sursei citate. 

ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preţ mai mare decât ar fi normal. 

"Dacă OPCOM, care este operatorul pieţei, ne sesizează şi el alte tranzacţii suspecte, cu siguranţă şi acolo vom începe controlul, investigaţia", au precizat reprezentanţii ANRE. 

Aceştia au refuzat să precizeze care sunt tranzacţiile şi companiile anchetate. "Este o investigaţie în curs şi nu putem da nume. Este vorba de tranzacţii încheiate şi pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.)", au mai spus oficialii autorităţii. 

Preţurile pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. 

Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh. 

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh. 

Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.