Evenimentul Zilei > Economie > Transporturile scot la mezat autostrăzi de 1,3 miliarde euro
Transporturile scot la mezat autostrăzi de 1,3 miliarde euro

Transporturile scot la mezat autostrăzi de 1,3 miliarde euro

Compania de Drumuri va publica până pe 5 decembrie anunţurile de licitaţie pentru trei tronsoane de autostradă de pe coridorul IV paneuropean. Lucrările, pentru 156 km, ar trebui să fie gata în 2013.

După cinci ani de tatonări, termene amânate şi promisiuni neonorate, oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) se află pe ultima sută de metri cu publicarea anunţurilor de licitaţie pentru trei tronsoane de autostradă de pe coridorul IV paneuropean.

Până duminică, 5 decembrie, Liviu Costache, directorul general al CNADNR, promite că vor fi lansate licitaţiile pentru Nădlac- Arad (38,8 km), Timişoara-Lugoj (35,6 km) şi Orăştie-Sibiu (82 km). Valoarea estimativă a celor trei proiecte se ridică la 1,32 miliarde de euro. "Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, cu cofinanţare de la Guvernul României", susţine oficialul com paniei, într-un răspuns trimis EVZ.

Lugoj-Deva, lăsat pentru anul viitor

Atât ministrul transporturilor, Anca Boagiu, cât şi şeful statului, Traian Băsescu, au anunţat recent că în perioada următoare vor fi lansate patru anunţuri de licitaţie.

Oficialii CNADNR susţin că licitaţia pentru cel de-al patrulea tronson de autostradă, Lugoj-Deva (99,5 km) – parte a unui «bridge project» va apărea doar în primul trimestru al anului viitor. Valoarea estimativă pentru Lugoj-Deva e de 975 de milioane de euro. Coridorul IV paneuropean, de la Nădlac la Constanţa – pe teritoriul României, va avea o lungime de 857 km, iar costurile totale vor ajunge la 8,58 miliarde de euro. În prezent, se desfăşoară lucrări pe tronsonul Arad-Timişoara şi pe Cernavodă-Constanţa.

În urmă cu două săptămâni a fost semnat contractul pentru construcţia Deva-Orăştie (32,8 km), în valoare de 220,6 milioane de euro. Ultimul tronson din acest coridor, pentru care nu s-a găsit finanţare, este Sibiu-Piteşti (116,6 km), pentru care ar fi necesare nu mai puţin de trei miliarde de euro, din cauza reliefului. Oficialii de la Transporturi iau în calcul mai multe variante pentru acest tronson, chiar şi un parteneriat public-privat.

Boc taie panglica şi la Centura Sibiului

După ce, în urmă cu două săptămâni, premierul Emil Boc a tăiat panglica la încă 10 km din Autostrada Transilvania, astăzi, de Ziua Naţională, el va fi prezent la inaugurarea centurii ocolitoare a municipiului Sibiu (17,56 km). Mai întâi va inspecta lucrările de la Centura Capitalei (20 km), care însă nu va fi gata în acest an.

În ceea ce priveşte Autostrada Soarelui, unde termenul de finalizare a fost prelungit în repetate rânduri, ministrul Anca Boagiu a spus, în urmă cu o lună, la emisiunea "2+1" de la B1 TV, că în vara lui 2011 se va putea circula pe autostradă până la Constanţa, însă numai la finele anului va fi inaugurată.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: