Congres pentru anexarea Transnistriei la Rusia, dirijat de Moscova. Reacția Guvernului de la Chișinău

Congres pentru anexarea Transnistriei la Rusia, dirijat de Moscova. Reacția Guvernului de la Chișinău Sursa foto: Dreamstime.com

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi convocat un congres al deputaților pentru a solicita anexarea Transnistriei la Federația Rusă. Declarația a fost făcută de opozantul Ghenadi Ciorba. În acest context, Guvernul de la Chișinău a transmis că Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

Ghenadi Ciorba a spus că inițiativa convocării congresului ar fi fost impulsionată de Moscova și ar urmări să fie anunțată oficial în discursul președintelui rus Vladimir Putin în Adunarea Federativă. Opozonatul din Transnistria a mai declarat că acest congres este menit să exprime o presiune asupra autorităților de la Chișinău și că ar fi un răspuns la protestele recente din Tiraspol. El a avertizat că o astfel de decizie ar putea oferi lui Putin un pretext legal pentru acțiuni militare în regiune.

Ghenadi Ciorba a criticat poziția președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, sugerând că încercările de a calma tensiunile ar putea fi interpretate greșit de către Rusia, care este condusă de Vladimir Putin similar Germania lui Adolf Hitler din trecut.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

„Doamnă președintă Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat în toate modurile posibile că Rusia ar lovi teritoriul Moldovei. Nu ați ținut cont de un singur lucru: psihologia conducerii actuale a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler. Încercările de a liniști oamenii ca Putin duc la un singur lucru – apetitul tot mai mare al agresorului. Continuă să trăiești în lumea propriei invenții, unde consilierii te sperie și crezi că toate problemele se vor rezolva de la sine”, a spus Ciorba, potrivit anticoruptie.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bătălia pe Transnistria

În contextul acestor tensiuni, responsabilul de dosarul din Transnistria în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, ambasadorul Păun Rogovei, s-a întâlnit cu liderul secesionist Vadim Krasnoselski pentru a discuta despre importanța găsirii unei soluții pașnice pentru conflictul din regiune.

transnistria

Transnistria. Sursa foto. Wikipedia

Ucraina și-a exprimat ferm sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, subliniind că va răspunde oricăror provocări care vizează destabilizarea situației din regiune. „Kievul va răspunde cu hotărâre oricăror provocări care vizează atât tragerea regiunii transnistrene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și destabilizarea situației din Moldova în general”, a transmis ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.

Aceste mișcări survin în contextul în care ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat intenția Moscovei de a revitaliza formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului din Transnistria.

Reacția Guvernului Republicii Moldova

”Referitor la informațiile care circulă în spațiul public, privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie curent, precizăm că Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora.

Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, a transmis Guvernul de la Chișinău.